• Πολιτική

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει μέσα στον Αύγουστο το Υπουργείο Οικονομικών – Ποια η μεγάλη αλλαγή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Των Έφης Καραγεώργου- Σταύρου Χαρίτου
    Έρχεται και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει μέσα στον Αύγουστο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο επιμελείται το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συνάπτουν συμβόλαια ιδιωτικής σύνταξης, με ασφαλιστικές εταιρείες, funds, τράπεζες, σε επίπεδο Ευρωζώνης, προσφέροντας και ισχυρά φορολογικά κίνητρα. Ενώ οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν στην 5ετία τόσο πάροχο όσο και επενδυτικές επιλογές.

    Γίνεται δηλαδή νόμος του κράτους κοινοτική οδηγία για τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, που εισάγει το «Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν» (αλλιώς PEPP).

    Πρόκειται για ένα τυποποιημένο προϊόν με κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες -μέλη της ΕΕ, τον έλεγχο και την εποπτεία του οποίου έχει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (ΕΙΟΡΑ).

    «Στόχος είναι, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr, να ενισχυθούν τα συνταξιοδοτικά εισοδήματα των πολιτών, προσφέροντας παράλληλα και φορολογικά κίνητρα».

    Το νομοσχέδιο που γράφεται αυτές τις μέρες αναμένεται να έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

    Να σημειώσουμε ότι για το «Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν», γνωστό ως «κανονισμός PEPP», προβλέπονται κοινοί επενδυτικοί κανόνες, όπως κανόνες διαφάνειας. Και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν στην 5ετία τόσο πάροχο όσο και επενδυτικές επιλογές.

    Ενιαίοι κανόνες ισχύουν για την καταχώριση, την παραγωγή, τη διανομή και την εποπτεία αυτών των ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων που θα διανέμονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με δυο λόγια η ΕΕ έρχεται να δώσει στους αποταμιευτές περισσότερες επιλογές και να τους προσφέρει πιο ανταγωνιστικά ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα καθώς αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση, επωφελούμενοι παράλληλα από τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών.

    Τα προϊόντα αυτά μπορούν να προσφέρονται από ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και μεταξύ άλλων από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού, τράπεζες, ορισμένες επιχειρήσεις επενδύσεων και ορισμένα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

    Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) θα καταχωρεί τα νέα PEPP σε κεντρικό μητρώο, βάσει απόφασης που θα λαμβάνουν οι εθνικές αρμόδιες αρχές. Το προϊόν, εφόσον καταχωριστεί, μπορεί να παρέχεται να διανέμεται σε όλη την ΕΕ.

    Έχουν δηλαδή ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο που τους δίνει πρόσβαση σε ολόκληρη την αγορά της ΕΕ με μία ενιαία καταχώριση προϊόντος, χορηγούμενη με βάση ενιαία δέσμη κανόνων.

    Σημαντικό είναι ότι αν ένας πολίτης αλλάξει χώρα διαμονής, μπορεί να μεταφέρει και το ασφαλιστικό του προϊόν.

    Επίσης οι αποταμιευτές μπορούν να αλλάξουν πάροχο μετά από τουλάχιστον μία πενταετία από τη σύναψη της σύμβασης PEPP.

    Και ακόμα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν, τακτικά, επενδυτική επιλογή προκειμένου να προσαρμόζουν την επενδυτική στρατηγική τους. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται δωρεάν και μπορεί να ασκηθεί ύστερα από ελάχιστο χρονικό διάστημα πέντε ετών από τη σύναψη της αρχικής σύμβασης PEPP και, σε περίπτωση μεταγενέστερων αλλαγών, ύστερα από πέντε έτη από την πλέον πρόσφατη αλλαγή της επενδυτικής επιλογής.



    ΣΧΟΛΙΑ