• Πολιτική

    Αποκλειστικό: Διερεύνηση από την Εξεταστική και των καταγγελιών για υποκλοπές στις περιόδους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξετάζει η Κυβέρνηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εισηγήσεις για κατάθεση πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει και τις αναπάντητες σοβαρές καταγγελίες για υποκλοπές κατά τις περιόδους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ΠΑΣΟΚ, με στόχο το «όλα στο φως, καμία σκιά» να προσλάβει ευρύτερο και ίσως πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών, δεν αποκλείεται να καταθέσει, με το άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου, δική του πρόταση, όπως του δίνει πλέον το δικαίωμα το άρθρο 68, που προέκυψε μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του “mononews“, ο κ. Ανδρουλάκης, σκέφτεται να αναδείξει το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σχετική πρωτοβουλία, που πιθανώς θα ανακοινώσει και σήμερα, κατά την δήλωση-απάντηση στον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του να «αντιμετωπίζει στα ίσια τον Μητσοτάκη και να μην αφήνει τίποτε να πέσει κάτω», όπως λέγεται.

    Πάντως, η πολιτική αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και τις θεσμικές κινήσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την περαιτέρω θωράκιση της ΕΥΠ, αλλά και την ανακοίνωση της αρμόδιας Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που δηλώνει ότι ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως.

    Κυβέρνηση: Όλα στο φως, όλα τα άλλα είναι κομματικές σκοπιμότητες

    Σε πρώτο χρόνο, εντύπωση προκαλεί η για δεύτερη συνεχόμενη μέρα «επίθεση» του Κυβερνητικού Εκπροσώπου εναντίον του κ. Ανδρουλάκη, και μάλιστα στην εισαγωγική του τοποθέτηση, με το επιχείρημα της άρνησης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί αρμοδίως και θεσμικά, «επίμονα και περιέργως», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ουσία, τονίζει η Κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων.

    Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως «από τη στιγμή που δόθηκαν εξηγήσεις και άνοιξε άμεσα η θεσμική οδός για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όλα τα άλλα είναι κομματικές σκοπιμότητες, που χρεώνονται στους εμπνευστές τους».

    Κινήσεις σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιάζει να συμπλέουν, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό στόχο να απομονώσουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον οποίο στοχοποιούν σε μόνιμη βάση, ως μόνο πολιτικά υπεύθυνο για την υπόθεση.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ζήτησαν ταυτόχρονα, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ στο κοινό πολιτικό τους λεξιλόγιο είναι και η εκτίμηση πως «η Κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο», εξαιτίας της άρνησης της να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή.

    Ένταση στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης προκάλεσε και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το υλικό της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη να έχει καταστραφεί, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν στοιχεία.

    ΠΑΣΟΚ: Πώς θα ενημέρωνε ο Γεραπετρίτης τον Ανδρουλάκη, αφού απαγορεύεται να έχει γνώση του φακέλου;

    Στη Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας στις δηλώσεις Οικονόμου σχετικά με την «άρνηση Ανδρουλάκη» να ενημερωθεί θεσμικά, αναρωτιούνται αν το Μέγαρο Μαξίμου ζητά ουσιαστικά από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρανομήσει, διότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων, δικαίωμα που σταμάτησε να υφίσταται με την τροπολογία περί λογοδοσίας που πέρασε από τη Βουλή η ίδια η Κυβέρνηση.

    Διερωτώνται επίσης, επί ποιου θα ενημέρωνε ή θα ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη ο κ. Γεραπετρίτης, από τη στιγμή που, βάσει του νόμου, δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει σε καθημερινή βάση, το αίτημα να δώσει η Κυβέρνηση εξηγήσεις για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης, όπως και η ταύτιση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ με αυτή της προσπάθειας να «μολυνθεί» το κινητό του από το Predator.

    Κορυφαία στελέχη όπως ο Χ. Καστανίδης, μάλιστα, ανεβάζουν κατά πολύ τους τόνους, λέγοντας «μας δουλεύουν όλους πατόκορφα, μιλούν στο όνομα της Δημοκρατίας αυτοί που καθημερινώς την παραβιάζουν, εξακολουθούν να γελοιοποιούν κάθε ίχνος λογικής».

    ΣΥΡΙΖΑ: Καθυστερήσεις για συγκάλυψη

    Στην Κουμουνδούρου, εκτιμούν ότι «ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει» για τις ευθύνες Μητσοτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση, αυτή την εβδομάδα, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να εξεταστούν οι κ. Δεμίρης, Κοντολέων, Ράμμος και Δημητριάδης, καθώς και η αρμόδια Εισαγγελέας της ΕΥΠ.

    Αντικρούουν τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, και επικαλούνται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η 22α Αυγούστου θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την Εξεταστική, με τις ουσιαστικές εργασίες, άρα και τη διερεύνηση, να ξεκινά πολύ αργότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

    «Όποιο τρικ και να σκαρφιστούν, δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν την αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν και πιο σκληροπυρηνικές φωνές που δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «εκτροπή του Πολιτεύματος».

    Σε μια προβολή από το μέλλον, διευρύνουν μάλιστα, τα ερωτήματα πέραν της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και σε άλλους πολιτικούς και κόμματα που, όπως ισχυρίζονται, ήταν σε καθεστώς παρακολούθησης.

    Διαβάστε επίσης

    Δημοσιοποιήθηκε η ΠΝΠ με τις αλλαγές στην ΕΥΠ – Επανέρχεται η εποπτεία από δύο εισαγγελείς, έλεγχος από τη Βουλή

    Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταστροφής του φακέλου της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη

    Γεραπετρίτης: «Να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο της νόμιμης άρσης απορρήτου»



    ΣΧΟΛΙΑ