Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει επειγόντως την αεροπορική της ισχύ, η Τουρκία έχει προτείνει σε Ευρωπαίους εταίρους και στις ΗΠΑ τρόπους για την ταχεία απόκτηση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Συμμαχίας, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τις καλύτερες σχέσεις της με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο της. Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο περιλαμβάνει την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, για τα οποία έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία από τον Ιούλιο, ενώ επιθυμεί και την απόκτηση αμερικανικών F-35, παρά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ που προς το παρόν εμποδίζουν οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.

1

Ανησυχία από τις ισραηλινές επιθέσεις

Οι επιθέσεις του Ισραήλ – της πιο προηγμένης στρατιωτικά χώρας στη Μέση Ανατολή με εκατοντάδες αμερικανικά F-15, F-16 και F-35 – σε γειτονικές χώρες της Τουρκίας, όπως το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος και το Κατάρ, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην Άγκυρα τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι επιθέσεις ανέδειξαν σοβαρά κενά στην τουρκική αεροπορική άμυνα και επιτάχυναν την προσπάθεια για ενίσχυση των δυνατοτήτων της.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταδικάσει σφοδρά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και αλλού, ενώ οι σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει ότι τουρκικές βάσεις και υποστήριξη ανταρτών στη Συρία απειλούν το Ισραήλ.

Απειλή και από την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα, ως συμβολική αλλά ευαίσθητη απειλή, καθώς η Αθήνα αναμένεται να παραλάβει μαχητικά F-35 εντός της επόμενης τριετίας. Οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει εκφράσει ανησυχίες για τη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας.

Μεταχειρισμένα μαχητικά για άμεση κάλυψη αναγκών

Η Τουρκία προσεγγίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την άμεση παραλαβή 12 μεταχειρισμένων Eurofighter, πιθανόν από το Κατάρ και το Ομάν. Το σχέδιο περιλαμβάνει στη συνέχεια την προμήθεια 28 νέων μαχητικών σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο συνολικής συμφωνίας για 40 αεροσκάφη.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει τις λεπτομέρειες (αριθμός αεροσκαφών, τιμές, χρονοδιαγράμματα) στις επισκέψεις του στο Κατάρ και το Ομάν αυτή την εβδομάδα. Ακολούθως, θα φιλοξενήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, όπου ενδέχεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούλιο προβλέπει πολυετή συμφωνία δισεκατομμυρίων λιρών για έως 40 αεροσκάφη, και πως αναμένονται οι τελικές συμβάσεις.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, δήλωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει την πώληση και εκτίμησε ότι μια συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται θετικά, αν και τελική συμφωνία δεν έχει υπογραφεί. Κατάρ και Ομάν δεν σχολίασαν επί του παρόντος.

 

Διαβάστε επίσης 

Σαρκοζί: To πρώτο 24ωρο στη φυλακή – Γυμναστική, συγγραφή βιβλίου και επίσκεψη Μπρούνι

Κεφαλογιάννη: Συνάντηση με μέλη ΔΣ της ΠΟΞ – Θετικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού

Τσάφος: Σε εγρήγορση για την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – Καμία νέα παράταση στις μπαταρίες