• Πολιτική

    Αποκαλυπτικό: Η αμαρτωλή Εύα, ο σύντροφος της και το σαλέ στις Άλπεις με τα “μαύρα” από Μαρόκο και Κατάρ. Όλες οι λεπτομέρειες από την κατάθεση του Ιταλού

    Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζιόρτζι

    Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι


    Από πολυτελή ρολόγια μέχρι ένα σαλέ στις Άλπεις θα λάμβανε ως «δώρα» το κύκλωμα διαφθοράς του περιβόητου Qatar Gate, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

    Πλέον, το ζευγάρι, που το Politico έχει χαρακτηρίσει ως οι Brandgelina του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Η «ομάδα» του Qatar Gate κατηγορείται ότι προχώρησε σε ενέργειες για να ευνοήσει δύο χώρες, το Μαρόκο και το Κατάρ, έναντι υψηλού αντιτίμου και πολυτελών δώρων.

    Το τελευταίο εύρημα των αρχών που περιλαμβάνει μετρητά άνω του 1,5 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι μόνο ένα μέρος αυτών, καθώς πλέον υπάρχουν αναφορές για «δώρα» προς τους υποδίκους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων κι ένα σπίτι στην Τσερβίνια, μια γραφική περιοχή στην Ιταλία, στις νότιες Άλπεις, φημισμένο χειμερινό αλλά και καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο.

    Οι «αμαρτωλές» ΜΚΟ

    Οι βελγικές αρχές ερευνούν την διαδρομή του χρήματος και μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την εμπλοκή δύο ΜΚΟ, οι οποίες στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «χείμαρρος» από ιταλικά μέσα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, η ΜΚΟ λειτούργησε ως βιτρίνα για την διακίνηση των χρημάτων.

    Σύμφωνα με την καταθεση του στις Βελγικές ανακριτικές αρχές που αποκαλύπτει το mononews.gr “μπορεί οι δύο Οργανώσεις, που τώρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών να πρέσβευαν την μάχη κατά της αδικίας, όμως στην ουσία ήταν ένα «όχημα» για την διαδρομή του χρήματος προς τα μέλη του κυκλώματος.”

    Υπό το βάρος των αποκαλύψεων και υπό τον φόβο των όσων έχουν ήδη καταγράψει οι υποκλοπές στο τηλέφωνό του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι σε μία πολύωρη κατάθεση που ξεπέρασε τις 10 ώρες, φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη δράση του κυκλώματος.

     «Οι ΜΚΟ; Χρειάζονται για να κινείται το χρήμα» φέρεται να παραδέχτηκε, ρίχνοντας περισσότερο φως στην έρευνα για τις δύο Οργανώσεις, την Fight Impunity και τη No Peace without Justice.

    O Φραντσέσκο Τζόρτζι, άνθρωπος εμπιστοσύνης και συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος ίδρυσε το 2019 την ΜΚΟ Fight Impunity, παραμένει, σύμφωνα με απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου  στις Βρυξέλλες μαζί με τον δεύτερο, στη φυλακή γι’ ακόμη ένα μήνα μετά την ακρόασή τους.

    Και οι δύο συνδέονται με κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες της MKO Fight Impunity, που κατά ειρωνικό τρόπο πρεσβεύει την μάχη κατά της ατιμωρησίας, με τον Παντζέρι να φέρεται ότι ήταν ο εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο τρίτος κατηγορούμενος, Νίκολο Φίγκα-Ταλαμάγκα, γενικός γραμματέας της δεύτερης ΜΚΟ που βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

    Στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται η ακρόαση της Εύας Καϊλή, για την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εμφανίζεται να έχει ενεργό ρόλο σε καμία από τις δύο Οργανώσεις.

    Το κύκλωμα που φέρεται να ενεργούσε υπέρ του Κατάρ αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, συνεργασία σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι και της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, χωρισμένα και αποθηκευμένα σε βαλίτσες και σακούλες.

    Άλλα 20.000 ευρώ από το σπίτι του Τζόρτζι κατασχέθηκαν από τις αρχές στο πλαίσιο των ερευνών .

    Η «γενναιοδωρία» των χωρών που φέρονται να κατηγορούνται για τον χρηματισμό, δηλαδή του Κατάρ αλλά και του Μαρόκου δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο σε αυτά.

     

    «Βιτρίνα» για τα δώρα

    Οι βελγικές αρχές επιχειρούν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι της διαδρομής του χρήματος και πώς αυτά θα εξασφάλιζαν τα ακριβά δώρα που το Μαρόκο και το  Κατάρ φέρεται να είχαν υποσχεθεί στο κύκλωμα για να τους εξασφαλίσει επαφή με ευρωβουλευτές και να μεταστρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της Ντόχα για τις εργατικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα.

    ΟΙ ΜΚΟ, καθ’ ομολογίαν, όπως φέρεται, του Τζόρτζι, ήταν η βιτρίνα σε μία «βρώμικη» συναλλαγή. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ενώπιον των αρχών, φαίνεται ότι δεν δίστασε να ξεσκεπάσει τον ρόλο τους και τον τρόπο που λειτουργούσαν.

    Οι βελγικές αρχές υποψιάζονται ότι στους λογαριασμούς των ΜΚΟ θα κατετίθεντο τα χρήματα για την αγορά του πολυτελούς σαλέ στις νότιες Άλπεις αλλά και των άλλων ακριβών δώρων, όπως τα ρολόγια.

    Με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Τζόρτζι φέρεται να είναι ο μόνος που θέλησε να συνεργαστεί με τις αρχές, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις υποψίες της βελγικής αστυνομίας για τον τρόπο που δρούσε το κύκλωμα.

    Με τον Παντζέρι αλλά και τον Φίγκα-Ταλαμάγκα να φέρονται ότι αρνούνται τις κατηγορίες, ο Τζόρτζι δεν δυσκόλεψε τις αρχές, όπως επιβεβαιώνουν τα ιταλικά μέσα.

    Κι όσο «χειμαρρώδης» φέρεται να εμφανίστηκε για την δράση της ΜΚΟ, τόσο προσεχτικός, αναφέρει η Corriere dela Sera και η La Reppublica ήταν σχετικά με την εμπλοκή της συντρόφου του Εύας Καϊλή, την οποία επιχείρησε να κρατήσει εκτός κάδρου για το σκάνδαλο του Κατάρ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ίδιος υποψιαζόταν ότι οι αρχές βρίσκονταν κοντά στο να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και φέρεται να ειδοποίησε τον πατέρα της Εύας Καϊλή να φύγει με τα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του και τον έπιασαν έξω από ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με με μια βαλίτσα με 600.000 ευρώ μέσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μανταλένα Καϊλή-Qatar Gate: Δουλεύουμε για να αποδείξουμε ότι η αδελφή μου είναι αθώα



    ΣΧΟΛΙΑ