• Διεθνής πολιτική

    Politico για Qatargate: Πού βρίσκονται σήμερα οι Παντσέρι, Καϊλή, Τζιόρτζι και οι υπόλοιποι 8 «παίκτες» του σκανδάλου

    • NewsRoom
    Αριστερά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και η Εύα Καϊλή και δεξιά ο Αντόνιο Παντσέρι

    Αριστερά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και η Εύα Καϊλή και δεξιά ο Αντόνιο Παντσέρι


    Έξι μήνες έχουν περάσει από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate με εμπλεκόμενους κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ελεύθερα και πλέον αναμένουν τη δίκη τους.

    Ήταν πρωί Παρασκευής, όταν η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε στοχευμένη επιχείρηση σε πολιτικούς του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, με τις κατηγορίες χρηματισμού και ξένης παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Το Politico σε σημερινό δημοσίευμά του, καταγράφει τη «θεαματική πτώση» των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Qatargate.

    Όπως σημείωνει το εκτενές δημοσίευμα, αρκετοί νυν και πρώην Ευρωβουλευτές και ένας βοηθός τους πέρασαν χρόνο πίσω από τα κάγκελα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο.

    Υπάρχουν ενδείξεις από τους επικεφαλής των ανακριτών ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες…

    Με τους περισσότερους βασικούς παράγοντες να είναι πλέον ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης, το Ευρωκοινοβούλιο φιλοξενεί έναν από τους κατηγορούμενους ευρωβουλευτές που επιστρέφει στην εργασία του – και έναν άλλο που απειλεί να το κάνει.

    Όπως επιμένουν οι Βέλγοι εισαγγελείς, τουλάχιστον στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά κάθε μήνας που περνάει, τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις.

    Πού βρίσκονται οι βασικοί «παίκτες» του QatarGate;

    1. Αντόνιο Παντσέρι – Ο αρχηγός

    Αντόνιο Παντσέρι

    Η καριέρα του Αντόνιο Παντσέρι έχει πάρει την κάτω βόλτα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate.

    Φυλακισμένος στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, ο Παντσέρι παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να δώσει ονόματα σε μια συμφωνία ομολογίας που σύναψε με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή. Η σύζυγος και η κόρη του, που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία, αφέθηκαν επίσης ελεύθερες.

    Στις καταθέσεις του – μερικές από τις οποίες έχει δει το Politico – καρφώνει άλλους Ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων και χρηματικών δωροδοκιών. Η αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

    Συνδικαλιστής με ενδιαφέρον για τον Κόλπο, κατείχε κάποιες θέσεις υψηλού προφίλ στα 15 χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας, ωστόσο παρέμεινε διακριτικός και χαμηλών τόνων. Το 2018, υπέγραψε μια μυστική συμφωνία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ.

    Μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο το 2019, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτήριο χάρη στη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πείθοντας με επιτυχία αξιοσέβαστα ονόματα να ενταχθούν στο επίτιμο διοικητικό της συμβούλιο.

    2. Eύα Καϊλή – Το αστέρι που έπεσε

    Εύα Καϊλή

    Η «γοητευτική Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια» που έγινε πολιτικός ήταν σε ανοδική πορεία, έχοντας περάσει ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος της Βουλής πριν η καριέρα της «εκραγεί» τον περασμένο Δεκέμβριο, γράφει το Politico.

    Εκείνη τη μοιραία ημέρα, παρέδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έβγαλε από το διαμέρισμά της, πριν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω με τα προφανώς παράνομα έσοδα.

    Κατευθύνθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες ημέρες έχασε όλες τις κοινοβουλευτικές της θέσεις.

    Η Καϊλή είχε εκφωνήσει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Κοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, είχε πιέσει άλλους Ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου και είχε εμφανιστεί σε μια ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ, στην οποία δεν είχε λόγο να παρευρεθεί, επισημαίνει το δημοσίευμα.

    Υποστήριξε εξ αρχής την αθωότητά της, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο χρόνο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην φυλακή ισχυρίστηκε κακή μεταχείριση και υποστήριξε ότι οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρα μιας μικρής κόρης.

    Πρόσφατα απελευθερώθηκε από συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού και σχεδιάζει μια «απίθανη πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο» με την ομάδα των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων της.

    Αλλά χωρίς να έχει επιστρέψει σε κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, με τη «δίκη του Qatargate να εκκρεμεί και μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να αλλάξει την αφήγηση από «κακοποιό» σε «θύμα» μοιάζει με αδύνατη αποστολή τονίζει το μέσο.

    3. Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

    Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζιόρτζι

    Ο κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Καϊλή είναι επίσης ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Καϊλή και του Παντσέρι, σύμφωνα με το Politico.

    Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από τον Kαϊλή τον Δεκέμβριο και παραδέχτηκε γρήγορα την εμπλοκή του στο κύκλωμα διαφθοράς.

    Μετά από χρόνια ως βοηθός του Παντσέρι, το 2019 μεταπήδησε στη δουλειά για τον Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, έναν άλλο βασικό ύποπτο.

    Αποφυλακίστηκε. Έχει ήδη εντοπιστεί έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και τώρα βρίσκεται ξανά κάτω από την ίδια στέγη με την Καϊλή, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo.

    4. Μαρκ Ταραμπελά – Ο αντιήρωας

    Μαρκ Ταραμπέλα

    Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπελά είχε τη φήμη, πριν από το Qatargate, ως μια ζωηρή, προσιτή φιγούρα.

    Τώρα κατηγορείται ότι έλαβε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε από αυτόν έως και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις εργασίες για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα αυτά και έχει υποστηρίξει την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια – με άφθονο δράμα – από την έφοδο στο σπίτι του παρουσία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα μέχρι μια δακρύβρεχτη συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, σχολιάζει το Politico.

    Ο Tαραμπέλα συνελήφθη τον Φεβρουάριο καιτον έδιωξαν από την πολιτική του ομάδα. Αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο, στη συνέχεια και από τον κατ’ οίκον περιορισμόκαι έχει επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο.

    5. Αντρέα Κοτσολίνο – Ο βουλευτής σε αναμονή

    Αντρέα Κοτσολίνο

    Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, ο Ιταλός, Αντρέα Κοτσολίνο δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

    Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο, ενώ παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για τους ισχυρισμούς ότι μπλόκαρε ψηφίσματα σε χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά.

    Ο Κοτσολίνο, που επίσης εκδιώχθηκε από τη σοσιαλιστική ομάδα, αρνείται κάθε αδίκημα.

    Μετά από μια παρατεταμένη γραφειοκρατική αντιπαράθεση μεταξύ του βελγικού και του ιταλικού νομικού συστήματος, η έκδοσή του εγκρίθηκε αν και ο Κοτσολίνο ασκεί τώρα έφεση στην υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

    Εάν χάσει, θα μπορούσε να μεταφερθεί πίσω στο Βέλγιο.

    6. Αμπντεραχίμ Ατμούν – Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ

    Αμπντεραχίμ Ατμούν

    Ως πρεσβευτής του Ραμπάτ στην Πολωνία, ο Μαροκινός πολιτικός ήταν ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του κυκλώματος διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές αρχές. Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης που είδε το Politico, ο Aτμούν εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.

    Ο διπλωμάτης επέστρεψε αεροπορικώς στην πατρίδα του στα μέσα Δεκεμβρίου και έκτοτε είναι πολύ διακριτικός, όπως έμαθε το έγκριτο μέσο από δύο άτομα που εργάζονται για τα συμφέροντα του Μαρόκου στην ΕΕ, τα οποία ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό τον φόβο αντιποίνων.

    7. Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

    Εύα Καϊλή και Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι

    Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη τη Δευτέρα ως πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά τον φερόμενο ρόλο του στο Qatargate και την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου FIFA πέρυσι.

    Ο Αλ Μάρι δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα. Αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Πανσέρι

    Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας διεθνούς διπλωματίας του Κατάρ για να κερδίσει φίλους, αφού οι δεσμοί με τους γείτονές του στον Κόλπο ξίνισαν.

    Ήταν επίσης συχνός προσκεκλημένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους.

    8. Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα – Ο επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα

    Ο επικεφαλής μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται στο Κοινοβούλιο της ΕΕ και ονομάζεται No Peace Without Justice (Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη), ο Ταλαμάνκα συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε νωρίς.

    Αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι εισαγγελείς φάνηκε να υποβαθμίζουν τον ύποπτο ρόλο του μετά την ομολογία του Παντσέρι.

    Ο Ταλαμάνκα υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια την αθωότητά του και ορκίστηκε να συνεχίσει το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    9. Μόνικα Μπελίνι – Η λογίστρια

    Μόνικα Μπελίνι

    Η βελγική εισαγγελία υποπτεύεται ότι η λογίστρια του Παντσέρι, Μόνικα Μπελίνι τον βοήθησε να διακινήσει παράνομα έσοδα, βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνα με την ονομασία Equality Consultancy. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

    Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές δικαστικές δυνάμεις και για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την συγκεκριμένη εταιρεία.

    Τον περασμένο μήνα, ιταλικό δικαστήριο αρνήθηκε να την εκδώσει στο Βέλγιο.

    10. Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής

    Λούκα Βισεντίνι

    Ο συνδικαλιστής ηγέτης, Λούκα Βισεντίνι ήταν ένας από τους πρώτους που συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

    Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), παραδέχθηκε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά για την εκστρατεία του από τη ΜΚΟ του Panzeri Fight Impunity – που παραδόθηκε ως μετρητά μέσα σε χριστουγεννιάτικους φακέλους, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

    Ο Βισεντίνι έχει υποστηρίξει την αθωότητά του, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ κατά τον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

    Αντιμετώπισε εκτεταμένες επαγγελματικές συνέπειες, αφού απολύθηκε από επικεφαλής της ITUC λίγο καιρό αφότου πήρε τη θέση. Τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα παραμένουν ασαφή.

    11. Μαρία Αρενά – «Επαγγελματική φίλη» του Παντσέρι

    Μαρία Αρένα

    Η ιταλόφωνη βελγίδα ευρωβουλευτής Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτιδα του κύριου υπόπτου Παντσέρι. Η ίδια περιέγραψε τους δεσμούς τους ως «επαγγελματική φιλία» και ο Παντσέρι επέμενε στην αθωότητά της.

    Ούτε ανακρίθηκε ούτε της απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς, έχει δηλώσει σταθερά ότι είναι αθώα και ότι δεν έχει καμία σχέση και συνεχίζει το έργο της ως ευρωβουλευτής. Αλλά αναφέρεται σε ένταλμα σύλληψης ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να εκτελούσε τις εντολές του Παντσέρι

    Παραιτήθηκε από επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ημέρα που το Politico αποκάλυψε ότι δεν δήλωσε ένα πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ – για το οποίο κατηγόρησε τη γραμματέα της. Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που η Eύα Καϊλή είπε ότι κάλεσε μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

    Μισέλ Κλεζ – «Μπόνους» ο Επικεφαλής Εισαγγελέας

    Μισέλ Κλεζ

    Ενώ οι 11 είναι ο καθένας σε κάποιο βαθμό μπλεγμένοι στο σκάνδαλο, ο Κλεζ είναι επιφορτισμένος με το να λύσει την υπόθεση.

    Ένας αινιγματικός αξιωματούχος που γράφει μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του και έχει εμμονή με το οικονομικό έγκλημα, ο Βέλγος δικαστής εξακολουθεί να ηγείται της έρευνας κατά της διαφθοράς, έχοντας επιβιώσει από την προσπάθεια του Ταραμπέλα να τον απομακρύνει.

    Αυτή την εβδομάδα, δύο μάρτυρες τον κατέγραψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποσφραγίζει το γραφείο του Ταραμπέλα και να εισβάλλει στο γραφείο του Κοτσολίνο στον ίδιο διάδρομο.

    Το αν το μικροσκοπικό Βέλγιο μπορεί να εξαρθρώσει ένα φερόμενο παγκόσμιο κύκλωμα διαφθοράς που έχει πλήξει την καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ μπορεί να εξαρτάται μόνο από αυτόν, καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

    Πηγή: Politico

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Έφοδος στα γραφεία των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα στις Βρυξέλλες

    Εύα Καϊλή: Επιστρέφει στις εργασίες του ΕΚ στο Στρασβούργο

    Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Επιστολή στον Ιωάννη Σαρμά για την αύξηση των θέσεων των Ευρωπαίων Εισαγγελέων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ