• Πολιτική

    Διπλασιάζονται οι πόροι του Εγγυοδοτικού Ταμείου για κεφάλαια κίνησης με κρατική εγγύηση (upd)


    Πράσινο φως για το διπλασιασμό των κρατικών εγγυήσεων που θα διοχετευθούν μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, άναψε μετά η Ε.Ε. μετά την έγκριση της απελευθέρωσης κοινοτικών πόρων ύψους 4,5 έως 6,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πόρους που απελευθερώνονται χωρίς σε αυτούς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

    Η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων επετεύχθη μετά την απευθείας επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

    Η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων επιτρέπει σε πρώτη φάση την ενίσχυση των Εγγυοδοτικού Ταμείου με κεφάλαια άνω του προβλεπόμενου ποσού του 1 δισ. ευρώ για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με κρατική εγγύηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Η κρατική συμμετοχή αναμένεται από το 1 δις ευρώ να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης κεφάλαια της τάξης των 7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ, που είχε αρχικώς σχεδιαστεί.

    Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και μάλιστα χωρίς εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19. Η ευελιξία που εγκρίθηκε δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

    Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με τα συναρμόδια υπουργεία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων, σημειώνοντας ότι με την απόφαση αυτή «έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια».



    ΣΧΟΛΙΑ