• Πολιτική

    Από την αρχή η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης – Οι επικρατέστεροι

    Κώστας τσιάρας - γυναικοκτονίες

    Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης


    Η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τα διατάγματα για το διορισμό των ανώτατων στελεχών της Δικαιοσύνης φαίνεται πως οδηγεί τα πράγματα πίσω στην αφετηρία, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει όλη τη διαδικασία επιλογής προσώπων από την αρχή.

    Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα επιλεγούν μόνον άξιοι και ικανοί, ενώ ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας  ενημερώνεται για το ποιοι δικαστικοί μπορεί να προταθούν για τις θέσεις του εισαγγελέα και του προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και για την πλήρωση έξι θέσεων αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο που είναι κενές.

    Επίσης επιλογές θα γίνουν από την αρχή και για τις θέσεις αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακυρώθηκαν – και αυτές- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ως φαβορί για τη θέση του Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με το iefimerida.gr, φέρεται να είναι ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας που ουσιαστικά είναι πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα, καθώς πριν από αυτόν είναι ο Δημήτριος Δασούλας, αλλά συνταξιοδοτείται του χρόνου τον Ιούνιο.

    Μέσα στις επιλογές είναι και ο επίσης αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που κατέχει και αυτός υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά και άλλοι ανώτατοι εισαγγελικοί και δικαστές.

    Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επικρατέστερη θεωρείται η πρώτη στην επετηρίδα Αγγελική Αλειφεροπούλου, ενώ υποψηφιότητες θα υπάρξουν και άλλες όπως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ανώτατος δικαστής με μεγάλο κύρος, αλλά αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο.

    Για τις θέσεις των έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο -αναφέρει το iefimerida- οι υποψηφιότητες είναι πολλές με επικρατέστερες των αρεοπαγιτών Ιωάννη Χοιμέ, Ασπασία Μαγιάκου και άλλων.

    Mε δεδομένο ότι η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας θα ξεκινήσει από το μηδέν οι επιλογές της νέας κυβέρνησης θα γίνουν το νωρίτερο αρχές Αυγούστου, καθώς η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ