• Πολιτική

    Έκθετος ο Τσίπρας: Δεν υπογράφει τις αλλαγές στη δικαιοσύνη ο Παυλόπουλος


    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα υπογράψει τα διατάγματα της κυβέρνησης για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

    Η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αφήσει τα διατάγματα για τον ορισμό νέου Εισαγγελέα και Πρόεδρου του Αρείου Πάγου στο συρτάρι έως ότου τελειώσουν οι εκλογές και βγει η νέα κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι χθες τελευταία ημέρα του τρέχοντος δικαστικού έτους, 30η Ιουνίου 2019 αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας (συνταξιοδοτούνται) ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

    Η κ. Δημητρίου αποχώρησε από τη θέση της, αφήνοντας πολλές αιχμές. Συγκεκριμένα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη σε βάρος εκείνων που ευθύνονται για «την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου».

    Η κ. Δημητρίου σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «Με την αφυπηρέτησή μου, αναλαμβάνω την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών».

    Η σκυτάλη στη νέα κυβέρνηση

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠτΔ δεν είναι θετικός ως προς την υπογραφή των κρίσιμων διαταγμάτων και ενδέχεται να τα αναπέμψει πίσω στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή είτε να εκδηλώσει δια της σιωπής την αρνητική του θέση.

    Μια τέτοια εξέλιξη  θα αποτελέσει κόλαφο για την κυβέρνηση η οποία αγνόησε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και επέλεξε πρόωρα νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας μείζονα συνταγματικά και θεσμικά προβλήματα.

    Να σημειωθεί ότι αναφορικά με τους διαδόχους τους, αυτοί επελέγησαν από το υπουργικό Συμβούλιο ενώ μέσω σφοδρών αντιδράσεων της Αντιπολίτευσης ωστόσο για να επικυρωθούν οι αλλαγές απαιτείται η υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον κ. Παυλόπουλο.

    Σε περίπτωση ωστόσο που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπογράψει τελικά τα Π.Δ, τότε η σκυτάλη για την επιλογή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη θα περάσει στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 7 Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ