• First Top Stories

    Αυτοβούλως λειτουργούν οι πρόσφυγες -Ανεξέλεγκτη η κατάσταση


    Εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από άλλες, ζοφερές εποχές καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, με χιλιάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχει μπλοκαριστεί, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σταδιακά σε αποθήκη «ανεπιθύμητων» για την Ευρώπη ψυχών.

    prosf6

    Σε πόλεις, νησιά και εθνικές οδούς, αμέτρητοι πρόσφυγες και μετανάστες (υπολογίζονται σε πάνω από 25.000) προσπαθούν να βρουν διέξοδο προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ξεκινώντας ακόμα και με τα πόδια προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τα οποία ωστόσο παραμένουν κλειστά, επιτρέποντας τη διέλευση με το «σταγονόμετρο» – χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο μόλις 150 πρόσφυγες έχουν διασχίσει την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    Λίγο πριν την 1 το μεσημέρι, εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη, μια κατάσταση που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, χωρίς κανείς να έχει τον παραμικρό έλεγχο!

    Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στο Πεδίον του Άρεως βρίσκονται ο ένας πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου με περίπου σαράντα σκηνές και ο άλλος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομματέων, στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων.

    Από το πρωί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω της αυξημένης ροής των προσφύγων-μεταναστών ενώ διακρίνεται και η παντελής απουσία της αστυνομίας.

    prosf5

    Κι ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας, είναι αντίθετα χιλιάδες αυτοί που έρχονται καθημερινά, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση που χειροτερεύει καθημερινά, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές, με τα κέντρα φιλοξενίας να είναι γεμάτα και πολλούς πρόσφυγες να κοιμούνται σε πούλμαν και σκηνές.

    metan2

    Ακόμα και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως το Πεδίον του Άρεως και η πλατεία Βικτώριας, έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

    skines

    Με δεδομένο ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά και η Τουρκία συνεχίζει να αφήνει ανενόχλητους τους διακινητές να «αλωνίζουν» στο Αιγαίο, είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» της κυβέρνησης για φιλοξενία ως και 70.000 προσφύγων να μη σταθεί αρκετό, αφού ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να ξεπεραστεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

    refug2

    Μάλιστα, βλέποντας την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και την Αθήνα να χειροτερεύει, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ζητώντας τα πλοία που κάνουν τα δρομολόγια προς τον Πειραιά να μειώσουν τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρουν, μία κίνηση όμως που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα νησιά, τα οποία εδώ και μήνες έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

    Και πώς αντιδρά σε όλα αυτά η… Ευρώπη της αλληλεγγύης; Μάλλον με παγερή αδιαφορία, καθώς η κατάσταση αυτή βολεύει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν όλους τους πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στο «πάρκινγκ» της Ελλάδας και άρα να μένουν έξω από το «σπίτι» τους…



    ΣΧΟΛΙΑ