• Πολιτική

    Απάντηση Πλακιωτάκη στον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Κυπριακό

    • NewsRoom
    Γιάννης Πλακιωτάκης

    Γιάννης Πλακιωτάκης


    Το θεμέλιο της ειρήνης είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απάντησε στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος προχώρησε σε μια προκλητική αναφορά για την Κύπρο:

    “Ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνική πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960″.

    “Το θεμέλιο της ειρήνης”, απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης, “είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις, ο σεβασμός στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία των κρατών, ο σεβασμός στην εδαφική τους ακεραιότητα.

    Αναφορές και, πολύ περισσότερο, συμπεριφορές αντίθετες με όλα αυτά υποδαυλίζουν τον αναθεωρητισμό, δυναμιτίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη. Το ζούμε στην Ουκρανία, το ζούμε και στην Κύπρο” και πρόσθεσε: “Μας εξέπληξε δυσάρεστα ο Τούρκος συνάδελφος, με όσα είπε πριν λίγο για το Κυπριακό.

    Πάγια θέση της χώρας μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας είναι η επίλυση του Κυπριακού με διάλογο, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή”.

    Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον περασμένο Μάιο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η “διακήρυξη που υιοθετήθηκε με τίτλο “Ενωμένοι υπό τις αξίες μας” επαναβεβαιώνει το κοινό όραμα για το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πυλώνα της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη, εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.

    Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις, “υποστηρίζοντας τις Δηλώσεις που προωθούν το έργο και τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στα ευρωπαϊκά δρώμενα”, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην απόφαση για τη σύναψη της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για την Ίδρυση Μητρώου Καταγραφής ζημιών στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την “μια ηχηρή δέσμευση για δικαιοσύνη” και προσθέτοντας πως “η Ελλάδα υποστήριξε εξαρχής σταθερά αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

    Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής επισήμανε ότι “η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες.

    Έχοντας ήδη βιώσει στο παρελθόν ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, κατανοούμε την ανάγκη για σταθερή υποστήριξη και δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης”, ενώ διαβεβαίωσε ότι “σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού και επαινούμε τον αγώνα του να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας”.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Το σχολείο ΑμεΑ που επισκέφτηκε λειτούργησε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ

    Ανδρουλάκης: Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για Μαγνησία και Βόρεια Εύβοια

    Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την επίτροπο αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ