• Πολιτική

    «Ανομία τέλος στα Πανεπιστήμια»: Ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την τήρηση του νόμου

    • NewsRoom


    «Τέλος στην ανομία και τους μπαχαλάκηδες» είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς όλες τις κατευθύνσεις, με επίδειξη ισχύος λίγες ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η επέμβαση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου βρέθηκαν κράνη, ρόπαλα και μαύρα ρούχα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη.

    Η απόφαση της Συγκλήτου να μείνει κλειστή η Σχολή για όλη την εβδομάδα και η νέα αστυνομική επιχείρηση χθες για να αποτραπεί η κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου έγιναν για την προστασία ανθρώπινων ζωών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της επιχείρησης.

    Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του Στέλιου Πέτσα: «Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά είναι οι γνωστοί ‘μπαχαλάκηδες’ που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας.

    » Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής», ενώ απέδωσε τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο «κυβερνητικό φιάσκο» στην διαχείριση του προσφυγικού και ως μια προσπάθεια του Μαξίμου να δημιουργήσει μια εικόνα αντιπερισπασμού.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα “νόμος και τάξη” για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους. Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού. Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα».

    Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις».

    Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

    Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου σε τέσσερις ημέρες προκαλεί εγρήγορση σε κυβέρνηση και αστυνομία, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα επιχειρήσουν να δυναμιτίσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν επεισόδια.

    Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των επικεφαλής της αστυνομίας με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, της ΑΣΟΕΕ, της Νομικής και του Παντείου, ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα στις πανεπιστημιακές σχολές και να μην χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για διάφορες ομάδες. Εξετάζεται να κλείσουν νωρίτερα οι σχολές, ενώ αναμένεται να διατεθούν 5.000 αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση επεισοδίων.

    Στόχος είναι να αποτραπεί η κατάληψη των Σχολών επί της Πατησίων (Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ) τις ημέρες του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.



    ΣΧΟΛΙΑ