• Πολιτική

    Ανεβάζει τους τόνους το τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε συμβουλές από την Ελλάδα

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αθήνα η Άγκυρα, σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η γειτονική χώρα αναφέρει ότι δεν θα δεχθεί συστάσεις από την Αθήνα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως και πριν, έτσι και από δω και τώρα θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση τις αρχές του δικαίου και τις σχετικές ειδικές συνθήκες».

    «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν παίρνουμε καμιά συμβουλή σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    Οι νέες αυτές δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια της της έντονης απάντησης της Αθήνας χθες στις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, στην οποία ξεκαθάριζε πως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ ωστόσο προειδοποιεί σήμερα ότι θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και «όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις».

    Χτες η Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα «παραβάτη του διεθνούς δικαίου», σημείωνε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλούσε την Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα.

    Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων, ερωτώμενος για την πρόταση του Πάνου Καμμένου να εγκατασταθούν νέες βάσεις στην Ελλάδα, είχε τονίσει ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα από την στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο επισήμαινε ότι υπάρχουν κάποια νησιά στο Αιγαίο στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βάσεις, αλλά ούτε και στρατό και για τον λόγο αυτό η Τουρκία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση.

    Δείτε την ανακοίνωση:


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οι Τούρκοι μπλόκαραν τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί με φωτογραφίες του Barbaros η Τουρκία, απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου και από το ψευδοκράτος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκικό casus belli με το… καλημέρα Τσίπρα στο ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμα η απόφαση για επέκταση, διαμηνύει η Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ