• Πολιτική

    Ανδρουλάκης: Να αντιμετωπιστεί το τοξικό κλίμα, στο οποίο επενδύουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Το θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την ΕΥΠ

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Νίκος Ανδρουλάκης - ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

    Νίκος Ανδρουλάκης


    Προτάσεις για την θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης με φόντο το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.

    Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ προτείνει :

    • την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
    • την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
    • την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο, την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.

    Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη πρόταση του προς την Ελληνική Βουλή για την άμεση εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου των κινητών τηλεφώνων όλων των Βουλευτών και των συνεργατών τους, όπως ακριβώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «Να πάψουν να υπάρχουν φήμες, υποψίες και ο πολιτικός κόσμος να είναι όμηρος αυτής της κατάστασης» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ανδρουλάκης με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε «Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές» προσθέτοντας ότι «Τριετείς προθεσμίες και αναδρομικότητα για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων, δεν νοούνται, αν θέλουμε να έχουμε καθαρό τοπίο προεκλογικά. Τα αποκαλυπτήρια του παρακρατικού μηχανισμού της «πίσω αυλής του Μαξίμου», πρέπει να γίνουν και αυτό είναι ένα ελάχιστο οφειλόμενο προς τους πολίτες. Όλες μας οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις, έχουν ένα και μόνο στόχο: Να ενισχυθεί η διαφάνεια, η λογοδοσία αλλά παράλληλα να αντιμετωπιστεί το τοξικό κλίμα, στο οποίο επενδύουν διαρκώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Για ακόμη μια φορά κράτησε αποστάσεις από τις καταιγίδα των αποκαλύψεων αλλά επιτέθηκε στη κυβέρνηση «Πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ένα ισχυρό και οργανωμένο παρακράτος, ένας παρακρατικός βραχίονας. Η ευθύνη του Πρωθυπουργού δεν μπορεί να «ξεπλυθεί» με την επίκληση «νόμιμων λαθών». Παράλληλα, η ερευνητική δημοσιογραφία δείχνει με αριθμούς και ονοματεπώνυμα ότι το predator χειρίζονταν Έλληνες αστυνομικοί σε κτίριο της ΕΥΠ. Καθημερινά επίσης προβάλλονται λίστες, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ευσταθεί και τι όχι, ποιος δυσφημεί και ποιος δυσφημείται, ποιος εκβιάζει και ποιος εκβιάζεται. Ο μόνος δρόμος είναι η δικαιοσύνη και καλώ όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι η μάχη που δίνει η παράταξη όλο το προηγούμενο διάστημα είναι μάχη λογικής και συναισθήματος. Έδειξε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το τοξικό κλίμα και επέμεινε ότι μόνος δρόμος είναι η Δικαιοσύνη. «Καλώ όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα, να κάνουν ό,τι και εγώ. Τι φοβούνται; Δεν έχω δεσμεύσεις. Να πάνε στη δικαιοσύνη, που είναι το μόνο καταφύγιο ενός πολίτη σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία και να πάνε στη δικαιοσύνη. Να αφήσουμε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα ή τις υπεκφυγές».

    Σχετικά με την στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου της Κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Τα είδαμε τα πειράματα του κ. Μητσοτάκη, του δήθεν επιτελικού, συγκεντρωτικού κράτους του Μαξίμου. Ευρωπαϊκή κανονικότητα, διάχυση των λειτουργιών των θεσμών, διαφάνεια και βέβαια θεσμοί διακριτοί και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών. Δε μπορεί να υπονομεύονται οι ανεξάρτητες αρχές και να με ρωτάτε αν θα το ψηφίσουμε. Υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δε μπορούμε να το ψηφίσουμε αν υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε να είναι η ενημέρωση ταυτισμένη με τον εκλογικό κύκλο. Τί σημαίνει τριετία; Δηλαδή να μάθουμε κατά τη διακυβέρνηση της επόμενης κυβέρνησης, τι έκανε η προηγούμενη. Όχι κ. Μητσοτάκη, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Άρα ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα είναι για εμάς ο φάρος ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια νοσηρά φαινόμενα».

    Ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις παρακολουθήσεις από τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά, προσδιόρισε ως τη μεγάλη αντινομία το γεγονός ότι «ενώ η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια καλπάζει, οι εγγυήσεις για να προφυλάξουμε τα δικαιώματα του πολίτη περιορίζονται. Το αντίθετο ακριβώς που συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες. Να θυμίσω ότι το Pegasus, το Predator είναι προϊόντα της τελευταίας δεκαετίας».

    Μάλιστα προχώρησε και σε μια αποκάλυψη που αφορά την αναβάθμιση του Predator «από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ειδοποιηθεί ότι υπάρχει η τελευταία εκδοχή του Predator που δεν χρειάζεται να πέσεις στην παγίδα και να πατήσεις το κουμπί, αλλά γίνεται η σύνδεση απευθείας».

    Επί της ουσίας ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι η ευθύνη είναι διαχρονική, αλλά και διακομματική τονίζοντας ότι «η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τι σημαίνει η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού; ‘’Δεν γνώριζα. Αν γνώριζα, δεν θα είχε συμβεί».

    Σημαίνει ότι αν έδινε το ΟΚ ο ίδιος θα είχε γίνει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη κανονικά. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα, να εξαρτάται από τον πρωθυπουργό της χώρας η δυνατότητα παρακολούθησης ενός πολιτικού του αντιπάλου».



    ΣΧΟΛΙΑ