• Top Stories

    Ανάβει φωτιές η Lagarde: Ανεπαρκή τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Eurogroup

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Σε επιστολή της προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αμφισβητεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και αξιώνει να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, αλλιώς απειλεί να μη μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με στόχους για πλεονάσματα που δεν θα επιτευχθούν. Με λίγα λόγια, ανεπαρκή και ατελέσφορα κρίνει το ΔΝΤ τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, βάλλοντας ιδιαίτερα κατά των μέτρων υπερφορολόγησης που έχει προτείνει η Αθήνα.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, στην επιστολή που έστειλε την Πέμπτη το βράδυ η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

    – «Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα», επειδή στηρίζεται σε πολύ υψηλούς φόρους που επιβάλλονται σε μια περιορισμένη φορολογική βάση και σε έκτακτα μέτρα «μιας χρήσης» που προτείνει η Αθήνα

    – «Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η Ελλάδα δεν περιλαμβάνει [συγκεκριμένες οικονομικές] μεταρρυθμίσεις». Η αντιπρόταση της Αθήνας για ένα μηχανισμό περικοπών «καθ’οδόν» είναι ανεφάρμοστη.

    – «Με βάση την προηγούμενη απόδοση, τα ad hoc μέτρα ” της στιγμής” δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι και ανεπιθύμητα, καθώς προσθέτουν στην αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις ανισορροπίες».

    – «Για να στηρίξει την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί και να υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

    Στην ουσία, η κυρία Λαγκάρντ θεωρεί πως η συζήτηση για τα μέτρα είναι αδιέξοδη και ότι, ουσιαστικά, η Αθήνα «κοροϊδεύει».

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/deja-vu-anavallete-o-telikos-kipellou/43224

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/pii-dimosiografi-antidroun-sti-48ori-apergia-ton-mme-dite-ola-ta-onomata/43194



    ΣΧΟΛΙΑ