• Διεθνής πολιτική

    Ανάφλεξη στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά το «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο

    Πούτιν - Ερντογάν

    Πούτιν – Ερντογάν


    Δε λέει να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς λίγες εβδομάδες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16, ένα νέο «θερμό επεισόδιο» (και μάλιστα στην… αυλή της χώρας μας) ήρθε να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής στα ανοιχτά της Λήμνου, όπου η ρωσική φρεγάτα Smetlivy, που κινείται σε διεθνή ύδατα αναμένοντας το ΟΚ από τις τουρκικές αρχές για να περάσει από το στενό των Δαρδανελλίων και να επιστρέψει στη Ρωσία, ενεπλάκη σε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό σκάφος.

    Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη είναι μέχρι στιγμής συγκεχυμένες. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η φρεγάτα Smetlivy έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού αλιευτικού, το οποίο προσέγγιζε το πλοίο, καθώς υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης, ενώ υποστηρίζουν επιπλέον πως το τουρκικό αλιευτικό δεν ανταποκρίθηκε στα σήματα προειδοποίησης των Ρώσων και απομακρύνθηκε μετά τα προειδοποιητικά πυρά.

    Αντίθετα, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στο αλιευτικό δήλωσαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης πως δεν προσέγγισαν τη φρεγάτα, ενώ υποστήριξαν ακόμα πως δεν άκουσαν κανέναν πυροβολισμό, αρνούμενοι ουσιαστικά και την ίδια την ύπαρξη του επεισοδίου. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού ανέφερε στο CNN Turk ότι υπάρχει βίντεο από κάμερα παρακολούθησης το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της τουρκικής ακτοφυλακής.

    Μοναδική «ουδέτερη» μαρτυρία είναι αυτή του Πολεμικού μας Ναυτικού, πληροφορίες από το οποίο αναφέρουν πως η μοναδική επικοινωνία που εξ όσων γνωρίζουν είχε το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας με άλλα πλοία που κινούνται στην περιοχή ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν χρησιμοποίησε το λεγόμενο «link 16»  για να επικοινωνήσει με τουρκικό εμπορικό πλοίο, προειδοποιώντας να μην πλησιάσει εγγύτερα των δύο ναυτικών μιλίων.

    Αποτέλεσμα πάντως του επεισοδίου ήταν να κλιμακωθεί εκ νέου η ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για «προκλητικές πράξεις» κατά της φρεγάτας Smetlivy και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει πως από τύχη αποφεύχθηκε μία τραγωδία, ενώ αντίθετα τους Τούρκους να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, με τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu να δηλώνει πως «θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με διάλογο» και πως η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις αφού επικοινωνήσει με τους ψαράδες που ενεπλάκησαν σε αυτό.



    ΣΧΟΛΙΑ