• Πολιτική

    Αναχώματα στα “Τουρκολιβυκά Deal” ετοιμάζει ο Ν. Δένδιας – Την Πέμπτη στη Βεγγάζη ο Έλληνας Υπουργός

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Νίκος Δένδιας

    Νίκος Δένδιας


    Την ώρα που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να μην κάνει ούτε βήμα πίσω σε ότι αφορά τα ψευδοτουρκολυβικά μνημόνια.

    “Η Λιβύη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και πάγιο αντικείμενο συζήτησης με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε σταθερά την συμμετοχή μας σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις και πρωτοβουλίες για την Λιβύη.” σημείωσε ο κ. Δένδιας απαντώντας γραπτώς στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι επικρατεί μια θετική συγκυρία για την έναρξη των συνομιλιών για την κατασκευή ενός Ελληνολυβικού αγωγού που θα βάλει στον πάγο τα σχέδια του Ερντογάν στο ενεργειακό παιχνίδι. Θετικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι ότι ο Επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης δεν είναι φίλα προσκείμενος στη Τουρκία και έχει ήδη βάλει στο τραπέζι το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου με τη Λιβύη.

    Ωστόσο το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση στη αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη που θα βρεθεί στη Βεγγάζη αναμένεται να έχει επαφές   με τον Στρατάρχη Χάφταρ και τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής.

    Στο μεταξύ ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο της γραπτής απάντησης που κατέθεσε στη Βουλή   επισημαίνει ότι:  “Η Ελληνική Κυβέρνηση  με γνώμονα το εθνικό συμφέρον έχει χαράξει με συνέπεια και αποφασιστικότητα μια εθνική πολιτική στο Λιβυκό, η οποία δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται συνεχώς σε αυτές”.  Σχετικά με τα παράνομα και ανυπόστατα από 27.11.2019  και 3.10.2022 τούρκολιβυκά Μνημόνια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει σε υψηλούς τόνος ότι  “η χώρα μας τα έχει καταδικάσει απερίφραστα από την πρώτη στιγμή.

    Τα μνημόνια αυτά συνήφθησαν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων γειτονικών κρατών βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την θέση της προς όλους τους διεθνείς συνομιλητές της, σύμφωνα με την οποία το λεγόμενο Τούρκολιβυκό μνημόνιο του 2019  είναι, εκτός από παράνομο, και άκυρο και δεν παράγει κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα.

    Κατά συνέπεια οποιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες που βασίζονται στο Μνημόνιο του 2019, όπως το νεότερο αυτό μνημόνιο 3ης 10. 2022 στερούνται επίσης νομικής βάσης. Με την ανωτέρω θέση μας, συμπλέουν, με ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ η Γαλλία, η Γερμανία ,η Ιταλία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή ένωση”.

    Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών  στέλνει μήνυμα σε Τουρκία και Λιβύη υπογραμμίζοντας πως:  “Η Ελλάδα δηλώνει  ότι θα προασπίσει  την εθνική της κυριαρχία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν με όλα τα νόμιμα μέσα και καλεί  τη Λιβύη και την Τουρκία να απέχουν  από περαιτέρω ενέργειες που παραβιάζουν  τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας” .

    Αναφερόμενος στην “συνάντηση του Λονδίνου” στην οποία η χώρα μας δεν συμμετείχε,  υποστήριξε “Όσον αφορά στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2022 υπενθυμίζουμε ότι αυτή αποτελεί μέρος τακτικών συναντήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες που εντάσσονται στην διαδικασία του Βερολίνου των Ηνωμένων Εθνών για την Λιβύη.

    Πρόκειται για το λεγόμενο σχήμα P 3 (ΗΠΑ, ΗΒ,Γαλλία) +2 (Γερμανία, Ιταλια) +2 Αίγυπτος, Τουρκία), το οποίο συστάθηκε κατά τη δεύτερη Διάσκεψη Κορυφής για την Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις  23 Ιουνίου 2021 και όπου οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν την δημιουργία ενός κύματος παρακολούθησης των αποφάσεων της έλλογο διάσκεψης σε τεχνικό επίπεδο.

    Συνεπώς η συμμετοχή στις εν λόγω συναντήσεις περιορίζεται αποκλειστικά σε χώρες, οι οποίες μετέχουν στην διαδικασία του Βερολίνου. Εξυπακούεται ότι οι προσπάθειές μας για συμπερίληψη στο εν λόγω σχήμα P3  + 2 + 2 καθώς και στην διαδικασία του Βερολίνου συνολικά, συνεχίζονται ανελλιπώς” και προσθέτει πως “στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να συμμετέχουμε στα τεκταινόμενα γύρω από το Λυβικό, η χώρα μας έχει ορίσει, ήδη από το 2019, Ειδικό Απεσταλμένο για την Λιβύη με βαθμό Πρέσβεως, ο οποίος είναι σε διαρκή επαφή με τους ξένους ομολόγους του, παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενημερώνει σχετικά την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών”.

    Διαβάστε επίσης

    Παρακολουθήσεις: 25 ερωτήσεις-απαντήσεις για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών

    ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και Οικονόμου που «πουλάνε τρέλα», να αντιληφθούν ότι υπάρχει όριο και στην αυτογελοιοποίηση

     



    ΣΧΟΛΙΑ