• Πολιτική

    Αλβέρτος του Μονακό: Να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

    • NewsRoom
    Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό

    Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό


    Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος αλλά και στις λύσεις απέναντι σε αυτές, αναφέρθηκε ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης «Our Ocean Conference» που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της Μεσογείου, καθώς όπως είπε, δεν αποτελεί απλώς μία θάλασσα «αλλά κουβαλάει τεράστια ιστορία, οικονομική, πολιτιστική». Επιπλέον σημείωσε ότι οι ωκεανοί βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισε ότι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και τα ταξίδια επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον.

    «Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Λιγότερο από το 10% των υδάτων της Μεσογείου είναι επίσημα υπό καθεστώς προστασίας», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι όλες αυτές οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι σήμερα υποχρηματοδοτούμενες. Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται να εστιάσουμε επίσης στη διαχείριση και στην πρόληψη διάφορων ρύπων και μολύνσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην πλαστική ρύπανση, η εξάλειψη και μείωσή της οποίας, όπως είπε «προϋποθέτει την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας».

    Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Τυνησίας, Leila Chikhaoui Mahdaoui, αναφέρθηκε στην «τεράστια και πλούσια ακτογραμμή» της Τυνησίας και τόνισε: «Η Τυνησία δεσμεύεται κνα δράσει σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να εφαρμόσει τις καλύτερες πολιτικές και πρωτοβουλίες για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων».

    Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας, Μιχαήλ Ι. Σκούλλος, υπογράμμισε ότι οι θάλασσές μας αντιμετωπίζουν πολλές και σημαντικές προκλήσεις και τόνισε ότι δεν αρκεί η προστασία που λαμβάνεται γι αυτές. «Η εφαρμογή των δεσμεύσεων δεν είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ωκεανοί λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η περιοχή της Μεσογείου είναι η θερμότερη, η περιοχή με την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας μετά την Αρκτική, και έχει ήδη υποστεί σημαντικά ακραία κύματα καύσωνα».

    Ακόμη, η Συντονίστρια στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών / Συντονιστική Μονάδα για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), Τατιάνα Χέμα επισήμανε ότι «η Μεσόγειος ζεσταίνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες περιοχές και ειδικότερα, 20% πιο γρήγορα» ενώ προσέθεσε ότι κάθε μέρα συλλέγονται 730 τόνοι πλαστικού στην Μεσόγειο. Τέλος, τόνισε και η ίδια ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα προσαρμογής, καθώς και μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων που φέρει η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.

    Διαβάστε επίσης

    Λίβανος: Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ

    Sell-off στην αγορά του πετρελαίου – Βουτιά 3% για WTI και Brent

    FED (Beige Book): Ανησυχία στους επιχειρηματίες για την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ