• Οικονομία

    FED (Beige Book): Ανησυχία στους επιχειρηματίες για την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Φόβους για παύση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, η οποία θα επέτρεπε την μείωση των βασικών επιτοκίων της FED, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ εμφανίζει κάμψη, εκφράζουν οι επιχειρηματικές επαφές της FED στις 12 περιφέρειές της, σύμφωνα με το Beige Book για τον μήνα Απρίλιο.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι επαφές της FED διαπιστώνουν πως η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε ελαφρώς ή μέτρια από τον Φεβρουάριο σε 10 από τις 12 περιφέρειες.

    Πάντως οι επιχειρήσεις εμφανίζονται «επιφυλακτικά αισιόδοξες» για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

    Ο ρυθμός αυξήσεων των τιμών περιγράφεται από τις επιχειρηματικές επαφές της FED ως μέτριος κατά μέσο όρο στο σύνολο της έρευνας, ενώ σε γενικές γραμμές αναμένουν πως θα διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητος.

    Ωστόσο σε έξι περιφέρειες γίνεται λόγος για μέτριες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Μάλιστα, ορισμένες ορισμένες εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης αναφέρουν ανοδικούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, στις τιμές εισροών και εκροών.

    Αναφορικά με την απασχόληση, οι επαφές κάνουν λόγο για μια αύξηση σε ελαφρύ ρυθμό.

    Ωστόσο, πολλές εταιρείες σε αρκετές περιφέρειες συνεχίζουν να βλέπουν «επίμονες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού», ενώ πολλές εξ αυτών σημειώνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών επέστρεψε πρόσφατα στο επίπεδο του ιστορικού μέσου όρου.

    Διαβάστε επίσης

    Χακάν Φιντάν κατά Νετανιάχου: Προσπαθεί να σύρει την περιοχή σε πόλεμο για να μείνει στην εξουσία

    Κασσελάκης μετά τις αντιδράσεις: Πιστεύω στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

    Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός Ντε Κρο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προστεθούν στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης στην ευρωπαϊκή λίστα με τις κυρώσεις κατά του Ιράν



    ΣΧΟΛΙΑ