Πολιτική

Άκης Σκέρτσος: Έως το τέλος Ιουνίου το 40-50% των ενηλίκων θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση

  • NewsRoom
Άκης Σκέρτσος

Άκης Σκέρτσος


Αναλυτικά στοιχεία για τους ως τώρα εμβολιασμούς, αλλά και τους επόμενους στόχους, κατέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

«Ήδη λειτουργούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Είχαμε πει ότι θα λειτουργούσαν 1.040 εμβολιαστικά κέντρα, λειτουργούν περισσότερα, και μέσα στο Μάιο θα φθάσουμε τα 1.470 εμβολιαστικά κέντρα. Συνεπώς» συμπέρανε «δεν θα υπάρχει καμία περιοχή, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, που θα έχει πρόβλημα πρόσβασης σε εμβολιαστικό κέντρο».

Εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 55.000 – 60.000 εμβολιασμοί την ημέρα και το Μάιο θα αυξηθούν σε 80.000.

«Θα μπορούμε να πραγματοποιούμε πάνω 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα» είπε και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο στόχος εξ αρχής και θα τον ξεπεράσουμε γιατί πλέον διαθέτουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Όλες οι περιοχές της χώρας, όλοι οι πολίτες θα έχουν άνετη πρόσβαση».

Εξάλλου, «προχθές κλείσαμε ένα σημαντικό ορόσημο: είχαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών, άρα ένα ποσοστό 18-19% που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ως το τέλος Απριλίου θα έχουμε πιάσει σχεδόν το στόχο των 3 εκατ. εμβολιασμών, πρώτης και δεύτερης δόσης» δήλωσε καταθέτοντας το κυβερνητικό πλάνο για το από εδώ και στο εξής:

«Το Μάιο θα προσθέσουμε τουλάχιστον 2 εκατ. εμβολιασμούς, τον Ιούνιο ακόμη περισσότερους. Άρα, ως το τέλος Ιουνίου η εκτίμησή μας είναι ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση».

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, ότι το τείχος ανοσίας σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένους, ανθρώπους άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες) θα έχει γίνει και θα έχουμε προχωρήσει ήδη πολύ πιο έντονα σε νεότερες ηλικίες. «Ανοίγουμε αυτήν την εβδομάδα στις ηλικίες 30 – 39 ετών και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και για τις ηλικίες 40 – 49 ετών». Και, συμπερασματικώς, «ως το τέλος του καλοκαιριού θεωρούμε ότι το 70 – 80%, που είναι το αναγκαίο ποσοστό για να χτίσουμε την ανοσία, θα έχει επιτευχθεί με άνεση».

Τούτων δοθέντων, «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό, δεν είμαστε ούτε λιγότερο ούτε και περισσότερο όμως», αναγνώρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε δει ότι σε κάποιες ηλικίες άνω των 60, υπάρχει συμμετοχή της τάξης του 60 – 65% , πρέπει να πάμε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευαλωτότητα στο συγκεκριμένο ιό: είναι αυτές οι ηλικίες που νοσούν βαριά, εισάγονται στα νοσοκομεία και δυστυχώς χάνουν και τη ζωή τους αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα λόγο παραπάνω να τρέξουν και να κάνουν το εμβόλιο που δικαιούνται. Τώρα, όχι αύριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουν για αύριο κάτι που δικαιούνται σήμερα», σημείωσε με μεγάλη έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

Σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca ειδικότερα, απάντησε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει αποφασίσει ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των 30 ετών. «Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, κάθε πολίτης κρίνει για το εάν θέλει να προσέλθει ή όχι, πάντα συμβουλευόμενος και τον γιατρό του», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «το εμβόλιο έχει απειροελάχιστες παρενέργειες όπως κάθε φάρμακο που λαμβάνουμε, και ο καθένας σταθμίζει αν θα επιλέξει να παραμείνει απροστάτευτος και ανεμβολίαστος ή αν θα κάνει ένα εμβόλιο, το οποίο από την πρώτη δόση του (το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει αντισώματα σχεδόν στο 80%, άρα πολύ υψηλή προστασία)».

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατάκοιτων συμπολιτών μας εξήγησε ότι πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή των ανθρώπων αυτών, πού βρίσκονται και πόσοι είναι, σε ποιες συνθήκες βρίσκονται στα σπίτια τους ώστε «να μπορέσουμε να οργανώσουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για τον εμβολιασμό τους».

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφού θύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η δυνατότητα εμβολιασμού εκπαιδευτικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρατήρησε ότι «όλοι, συνεπώς, έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους» ενώ «αν κάποιος ιδιώτης εκπαιδευτικός που εργάζεται σε ιδιωτική εκπαιδευτική δομή δεν βλέπει με το ΑΜΚΑ του τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του, να δηλώσει το όνομά του όπως πρέπει, στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας».

Για τους ξένους που ζουν στη χώρα μας και δεν έχουν ΑΜΚΑ, απάντησε ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες, αφού οποιοσδήποτε αλλοδαπός είτε Ευρωπαίος είτε από τρίτη χώρα βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχει ΑΜΚΑ, μπορεί μέσω της πλατφόρμας να βγάλει ένα προσωρινό ΑΜΚΑ εφόσον έχει ΑΦΜ.

Αν πάλι δεν έχει ΑΦΜ, προσέρχεται στο ΚΕΠ και εκεί ζητάει την έκδοση του ΑΜΚΑ, ώστε να μπορεί να μπει στον κατάλογο των δικαιούχων με βάση την ηλικία του.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δίνουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Βαρόμετρο Opinion Poll: Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη, στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ


ΣΧΟΛΙΑ