Πολιτική

Ακάθεκτη η κυβέρνηση συνεχίζει τις «κατα παρέκκλιση» απευθείας αναθέσεις για το Μεταναστευτικό!

  • NewsRoom
Δημήτρης Βίτσας


Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να παρατείνει  για έναν ακόμα χρόνο, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, «κατά παρέκκλιση» από την ισχύουσα νομοθεσία.

Μάλιστα παρά τις καταγγελίες για κατασπατάληση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιχειρεί να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 για τον συγκεκριμένο λόγο.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης και η επίσημη σιωπή της προς τις συνεχείς καταγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο κατέθεσε νέα ερώτηση προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Το Ποτάμι παρουσίασε με στοιχεία το «φαγοπότι» στη σίτιση, αλλά και το καθεστώς αδιαφάνειας που έχει στηθεί γύρω από το προσφυγικό με πολυάριθμες και επαναλαμβανόμενες αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρίες. Τη νέα ερώτηση, που απευθύνεται σε οκτώ Υπουργεία υπογράφουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ με ερώτησή του το Σεπτέμβριο του 2018 έχει αναδείξει το θέμα της ύποπτης, αδιαφανούς, άνευ λογοδοσίας και πάνω από όλα, αναποτελεσματικής διαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη χώρα μας. Πολυάριθμες απευθείας αναθέσεις, ιδιαίτερα υψηλά κόστη προϊόντων και υπηρεσιών, επαναλαμβανόμενες αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες, ανεπαρκής ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξάντληση του μεγαλύτερου ποσοστού των πόρων σε δαπάνες προσωπικού είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις μέχρι τώρα απαντήσεις των Υπουργείων που ερωτήθηκαν.

Θα περίμενε κανείς, με δεδομένες τις παραπάνω διαπιστώσεις, η κυβέρνηση να έχει πλέον ευαισθητοποιηθεί ώστε να εξομαλύνει την κατάσταση στην κατεύθυνση επίλυσής τους. Αντιθέτως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτείνει την απαράδεκτη κατάσταση, εισάγοντας σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διατάξεις που παρατείνουν το καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, επικαλούμενη για άλλη μια φορά κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ανάγεται μάλιστα σε μελλοντικό χρόνο! Έχουμε για ακόμη μια φορά, εξαιρετικές διατάξεις «κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης νομοθεσίας» για τις οποίες ακόμα και οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές (όπως η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) διατυπώνουν δημοσίως πλέον, τις έντονες ενστάσεις τους, αφού κατά το παρελθόν είχε παρακαμφθεί ο γνωμοδοτικός τους ρόλος από την κυβέρνηση.

Ενδεικτικά, για τα προς μίσθωση ιδιωτικά ακίνητα προβλέπεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, τεχνηέντως αποφεύγεται να διευκρινιστεί αν περιλαμβάνουν και ξενοδοχεία/καταλύματα προκειμένου να παρακαμφθεί η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Οι σχετικές διατάξεις είναι σκοπίμως ασαφείς και δεν προκύπτει το αντικείμενο, ο σκοπός, οι έννομες συνέπειές τους, η ακολουθητέα διαδικασία και η συμβατότητά τους με το ενωσιακό δίκαιο.

Κραυγαλέα είναι επίσης η επίκληση έκτακτων και επειγουσών αναγκών για την καθιέρωση ενός εξαιρετικού καθεστώτος, όταν όμως στην πραγματικότητα πρόκειται πλέον για μόνιμες και διαρκείς ανάγκες που η δημόσια διοίκηση ήδη από το 2015 έχει διαπιστώσει και θα έπρεπε να επιληφθεί κατάλληλα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις σας να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος που να παραπέμπει σε οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος;

2. Γιατί εξακολουθείτε να επιλέγετε κυρίως την τακτική των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών για την παροχή όλων των απαραίτητων υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών για τους πρόσφυγες;

3. Γιατί επιλέγεται ακόμη και τώρα, για ένα πρόβλημα γνωστό σε όλους εδώ και χρόνια, η εισαγωγή εξαιρετικών διατάξεων στην κείμενη νομοθεσία που διαιωνίζουν φαινόμενα αδιαφάνειας, έλλειψης λογοδοσίας και προφανούς αναποτελεσματικότητας;

4. Επαληθεύετε από την πλευρά σας τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα εισαχθούν οι εν λόγω διατάξεις και εάν ναι, σκοπεύετε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα στη σύνταξη των διατάξεων αυτών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Guardian: Στο στόχαστρο των Βρυξελλών το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το προσφυγικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Τσίπρα για το προσφυγικό: «Απελπιστική η κατάσταση στα νησιά»


ΣΧΟΛΙΑ