ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Guardian: Η ΕΕ εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό LNG – Αυξήθηκαν οι αποστολές το 2025, 7,2 δισ. ευρώ στο Κρεμλίνο
Ανικανότητα συντονισμού καταλογίζει στα ελληνικά υπουργεία η βρετανική εφημερίδα The Guardian για την κατάσταση που επικρατεί στα «hotspots» στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο, όπως αναφέρει το άρθρο, βρίσκεται στο «στόχαστρο των Βρυξελλών».
O Guardian επισημαίνει πως οι περικοπές στο Δημόσιο οδήγησαν σε αργές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τη στιγμή που ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι Βρυξέλλες υποψιάζονται ότι το Υπουργείο Άμυνας, «το οποίο είναι υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου του εθνικιστικού κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Το υπουργείο, ένα από τα κυριότερα κυβερνητικά τμήματα που επιβλέπουν τα στρατόπεδα προσφύγων έχει απορρίψει ως fake news, την είδηση ότι βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την ΕΕ. Η OLAF, επιβεβαίωσε ότι “ξεκίνησε έρευνα σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες γύρω από κονδύλια που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω».
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ελληνικά υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν ώστε να ξοδέψουν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο. «Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον τα 554 εκατ. παραμένουν αξόδευτα από τις ελληνικές Αρχές», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επικεντρώνοντας την προσοχή του στο «hotspot» της Σάμου, ο Guardian επισημαίνει ότι φιλοξενούνται 4.000 άνθρωποι, αριθμός εξαπλάσιος από όσους είναι σχεδιασμένο να στεγάζει, οι οποίο ζουν υπό άθλιες συνθήκες.
«Οι νεοαφιχθέντες στήνουν ετοιμόρροπες σκηνές σε απόκρημνες πλαγιές γύρω από τους καταυλισμούς, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή αποχωρητήρια. Μέσα στους καταυλισμούς, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα ντους αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λύματα. Οι μετανάστες στο Βαθύ βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με φίδια και αρουραίους, που έλκονται από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια», τονίζει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Τέλος η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ΜΚΟ προειδοποιούν για επιδείνωση της κρίσης. «Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι στο βορρά που ζουν ακόμη σε σκηνές. Το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένο, εν μέρει επειδή η χώρα έχει επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να αντέξει», δήλωσε στον Guardian o Ρούμπεν Κανό, επικεφαλής του κλάδου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιστολή-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Τσίπρα για το προσφυγικό: «Απελπιστική η κατάσταση στα νησιά»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόλαφος το πόρισμα της OLAF για τη διαχείριση των πόρων της ΕΕ για το προσφυγικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πορτογαλία: Προς απαγόρευση η χρήση social media από εφήβους κάτω των 16 ετών
- Μητσοτάκης: Στις εκλογές θα κριθώ απέναντι στους αντιπάλους μου, όχι απέναντι στο χάος – Live η συνέντευξη
- Ιωάννης Τσακίρης (ΕΤΕπ): Με την επένδυση της Metlen στην παραγωγή γαλλίου, η Ελλάδα περνά από την περιφέρεια στο επίκεντρο
- ONEX RSIS: Σε εφαρμογή η στρατηγική συνεργασία με την κορεατική SSRST
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.