• Πολιτική

    Αγώνας δρόμου για Zάεφ: Στη Βουλή των Σκοπίων σήμερα το «Βόρεια Μακεδονία»


    Στη Βουλή των Σκοπίων εισήχθη χθες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με την Ελλάδα, που υπογράφτηκε την Κυριακή (17/6) από τους Πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στους Ψαράδες των Πρεσπών για μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.

    Νωρίτερα το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο. Η συζήτηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA, θα αρχίσει σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να κυρωθεί έως την Παρασκευή.

    Η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές σε σύνολο 120.

    Μετά την έγκριση της Βουλής, ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα έχει περιθώριο επτά ημερών, προκειμένου να υπογράψει το νομοθέτημα.

    Αν, ωστόσο, αποφασίσει να κάνει χρήση του βέτο, καθώς ο ίδιος έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του, η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή.

    Τότε, για την έγκρισή της θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παραβρισκόμενων βουλευτών.

    Εφόσον λάβει το τελικό «ναι», τότε η συμφωνία επιστρέφει εκ νέου στον Πρόεδρο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

    Στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και στις 11 και 12 Ιουλίου η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

    Καθώς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την Ε.Ε., ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ αυξάνει τις πιθανότητες η Ελληνική κυβέρνηση να έχει πιο ευνοϊκή υποδοχή στο Eurogroup

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκαλύπτει ο Δ.Καμμένος: Δώσαμε το όνομα, για να πάρουμε το χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειδώνει η συμφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για την Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ