• Πολιτική

    Reuters: Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ αυξάνει τις πιθανότητες η Ελληνική κυβέρνηση να έχει πιο ευνοϊκή υποδοχή στο Eurogroup

    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας καλής απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης, υποστηρίζει το διεθνές πρακτορείο Reuters, συνδέοντας ξεκάθαρα το Σκοπιανό με την έξοδο από το μνημόνιο.

    «Με λίγες λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως να αύξησε τις πιθανότητές τους να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν τη χώρα του από αρκετά χρόνια οικονομικής ταπείνωσης», αναφέρει η ανάλυση του Reuters.

    «Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» αναφέρει το πρακτορείο.

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Θυμίζει δε τη δήλωσή του ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες».

    Όπως σχολιάζει το Reuters o Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό θα έχει ένα θετικό ψυχολογικό εφέ.

    «Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις συνομιλίες με άλλο ηθικό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει ποτέ συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκαλύπτει ο Δ.Καμμένος: Δώσαμε το όνομα, για να πάρουμε το χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειδώνει η συμφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ