• Business

    Κλειδώνει η συμφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για την Ελλάδα


    Η Πέμπτη θα είναι, εκτός απροόπτου, η μέρα που θα “κλειδώσει” η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά και για το καθεστώς εποπτείας της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, στο πολυαναμενόμενο Eurogroup που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της χώρας μας.

    Ήδη οι σχετικές διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα αυτών είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ταμείο, στο πλαίσιο του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα αποπληρωθεί πρόωρα. Πρόκειται για μία απόφαση που κρίνεται ότι ευνοεί και τις τρεις πλευρές: η Ελλάδα γλιτώνει νωρίς-νωρίς από τα “ακριβά” δάνεια του ΔΝΤ, που βαρύνονται με επιτόκιο 3,85%, το ΔΝΤ περιορίζει την έκθεσή του στη χώρα μας, δίνοντάς του περισσότερα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η Ευρωζώνη εξασφαλίζει την παρουσία του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή, αφού το Ταμείο θα έχει ακόμα λαμβάνειν από την Ελλάδα.

    Από εκεί και πέρα, το “κλειδί” της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου προκειμένου οι ετήσιες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους να περιοριστούν σε ποσοστό κάτω του 10% του ΑΕΠ για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια, “χαλαρώνοντας” έτσι και το μεγάλο βάρος που θα έπεφτε στις πλάτες της Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του 2030, όταν και θα έπρεπε να αποπληρώσει δάνεια και από τα τρία μνημόνια.

    Η ελάφρυνση του χρέους θα επιτευχθεί επίσης και από την επαναγορά μέρους των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, η οποία θα γίνει (όπως και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ) με χρηματοδότηση από τους αδιάθετους πόρους του τρέχοντος προγράμματος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα λάβει σε δόσεις τις επιστροφές από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, μία δέσμευση που έχει γίνει προς την ελληνική κυβέρνηση και θα τηρηθεί.

    Εφόσον πράγματι την Πέμπτη έχουμε στο Eurogroup μία οριστική συμφωνία για αυτά τα θέματα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με την παραδοχή (σιωπηρή ή μη) ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, και άρα χωρίς αντιρρήσεις (τουλάχιστον όχι δημοσίως) προς την έκθεση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να δοθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στη δημοσιότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κλείδωσαν» οι βασικές αποφάσεις για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Dromeus Capital: Νέο fund για επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε ελληνικά εμπορικά ακίνητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΠΑ: Τι περίεργο συμβαίνει στο deal με την Shell;



    ΣΧΟΛΙΑ