• Πολιτική

    Αυτός θα είναι ο πυρήνας της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Σε δομικές αναπροσαρμογές του κυβερνητικού σχήματος αλλά και σημαντικές αλλαγές προσώπων προτίθεται να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που οι πολίτες του δώσουν δεύτερη εντολή να κρατήσει το τιμόνι της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός, έχοντας τη νωπή λαϊκή εντολή αλλά και αντλώντας διδάγματα από τα λάθη και τις αστοχίες της πρώτης τετραετίας, με βασικό στόχο να κάνει, επιτέλους, την Ελλάδα μια «κανονική Ευρωπαϊκή χώρα», όπως έχει δεσμευθεί, γεγονός που προϋποθέτει τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», όπως επίσης ο ίδιος έχει δημοσίως αναγνωρίσει, σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιάταξη της δομής της κυβέρνησης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η δημιουργία νέων υπουργείων και το «σπάσιμο» ή η συνένωση υπαρχόντων.

    Πέρα από τη δημιουργία νέων υπουργείων, στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αλλάξει και  τη βασική σύνθεση του Μεγάρου Μαξίμου, όπου κρίσιμο ρόλο αναμένεται ότι θα διαδραματίσει ο σημερινός του σύμβουλος για θέματα στρατηγικής κ. Σταύρος Παπασταύρου, με τεράστια διεθνή εμπειρία και θητεία δίπλα στους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή και Σαμαρά. Μάλλον θα παραμείνει στον πυρήνα της κυβέρνησης και ο κ. Άκης Σκέρτσος, με ανάλογες με τις σημερινές αρμοδιότητες.

    Ο έτερος πυλώνας του Μαξίμου, ο σημερινός υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να προορίζεται είτε για το Εξωτερικών είτε για το Δικαιοσύνης, εφόσον δεν αναλάβει ο κ. Βορίδης. Δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να προτιμήσει τον σημερινό υπουργό Επικρατείας και για τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν.

    Ρόλο αλλά όχι αυτόν που διαδραματίζει στο σημερινό σχήμα, αναμένεται να έχει και ο κ. Αλέξης Πατέλης.

    Τα νέα υπουργεία και οι επικεφαλής τους

    Τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, πρόκειται να συνενωθούν, δημιουργώντας έναν τεράστιο πλην κρίσιμο οργανισμό που θα φέρει το βάρος της ψηφιοποίησης του συνόλου του δημόσιου τομέα και της ευρύτερης αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να υφίστανται παρά τα άλματα των τελευταίων ετών.

    Επικεφαλής αυτού του υπερ-υπουργείου θα μπορούσε να τεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στον οποίο ο Πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, θεωρώντας τον ως κορυφαίο μεταρρυθμιστικό «asset».

    Εφόσον πρυτανεύσει αυτή η λογική, φεύγει από το Εσωτερικών ο κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα ήταν μια ιδανική λύση για την ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει πρώτη προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας την Δικαιοσύνη και την βελτίωση των ρυθμών απόδοσης της και δια της ψηφιοποίησης. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσιάρας στάθηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατώτερος των περιστάσεων και των πρωθυπουργικών απαιτήσεων, δεν θα ξένιζε ο σημερινός επικεφαλής να επιστρέψει σε ρόλο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Προς διάσπαση οδεύει το σημερινό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς οι ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης και τα προβλήματα που ανέδειξε η τραγωδία των Τεμπών, κάνουν τον κ. Μητσοτάκη να προσανατολίζεται στην επαναφορά των δύο ξεχωριστών υπουργείων, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες.

    Στην περίπτωση αυτή, το αυτόνομο Υποδομών ή και το Μεταφορών θα μπορούσε να αναλάβει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με εξίσου καλή επιλογή να αποτελεί και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εξάλλου, έχει και σχετική εμπειρία. Υποψήφιος για μια εκ των δύο θέσεων φέρεται και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επίσης με εμπειρία στο χώρο των Μεταφορών.

    Αλλαγές θα υπάρξουν πιθανότατα και στο υπουργείο Παιδείας με την προσθήκη και του Αθλητισμού, που σήμερα είναι στο Πολιτισμού, με την κα. Κεραμέως να αναλαμβάνει άλλη υπουργική θέση ή να μένει εκτός κυβέρνησης. Στην πρώτη περίπτωση, ακούγεται το όνομά της για το Εξωτερικών, όπως και του κ. Χατζηδάκη. Ενώ, σενάρια τη φέρνουν επικεφαλής του Άμυνας, ως την πρώτη γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

    Επίσης, θα δημιουργηθεί υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο θα πάρει αρμοδιότητες από το υφιστάμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα επικεντρώνεται σε ειδικά προβλήματα με μεγάλη κοινωνική σημασία, όπως όπως το δημογραφικό και η στέγη. Ιδανική λύση για αυτό τον θώκο θα ήταν ο κ. Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας ή και η Ιωάννα Λυτρίβη, επίσης υποψήφια σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, το εγκώμιο της οποίας έπλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του.

    Η κα. Λυτρίβη θα μπορούσε να αποτελέσει και μια πολύ καλή λύση για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σημαντικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει και το νέο υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, με υποψήφιο επικεφαλής τον σημερινό υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστο Δήμα. Ενώ, πιθανότατα, θα υπάρχει και ξεχωριστός φορέας της κεντρικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη Διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Στον τομέα αυτόν μπορεί να αναβαθμιστεί ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

    Οι υποψηφιότητες Δήμα, Σταμάτη, Σκάλκου, Λυτρίβη και άλλων, σηματοδοτούν την ποιοτική και αριθμητική αναβάθμιση της νέας γενιάς στελεχών στην κυβέρνηση, όπως συνέβη και στο κόμμα της ΝΔ, όπου ο Παύλος Μαρινάκης, ο νεότερος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, αποδείχθηκε εξαιρετική επιλογή, όπως εκτιμά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σχεδόν το σύνολο του νεοδημοκρατικού οργανισμού, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι και ΜΜΕ.

    Περισσότερες γυναίκες υπουργοί

    Δεύτερη ποιοτική διαφορά σε σχέση με την πρώτη τετραετία, πάλι σύμφωνα με ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη, θα είναι η παρουσία περισσοτέρων γυναικών στην κυβέρνηση, στη βάση του «μοντέλου» του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Στο πλαίσιο αυτό, και εκτός από τις κυρίες που προαναφέρθηκαν, πιθανολογείται βασίμως ότι υπουργικό ταγέρ θα ράψει η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του Επικρατείας και Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Με πιθανή την ανάληψη του υπουργείου Υγείας στη θέση του κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος αν και βέβαιος στην επόμενη κυβέρνηση, δεν φαίνεται να είναι προσώρας φαβορί για κάποια συγκεκριμένη θέση.

    Θέση στην επόμενη κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει και η κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία «έσπασε αυγά» στην πρώτη της παρουσία και μάλιστα σε μια «ηλεκτρική καρέκλα» όπως αυτή της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αν δεν αναβαθμιστεί στο ίδιο υπουργείο, η κα. Μιχαηλίδου θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή για το υπουργείο Ανάπτυξης -όχι απαραίτητα στη θέση της υπουργού- καθώς το βιογραφικό της είναι αξιοζήλευτο σε αυτόν τον τομέα με μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το ίδιο πανεπιστήμιο.



    ΣΧΟΛΙΑ