• Πολιτική

    Αυτός είναι ο «σφαγέας» του Ισραήλ: Μονόφθαλμος, χωρίς πόδια και χέρι, διέταξε την επίθεση της Χαμάς

    • NewsRoom
    Ο 58χρονος Μοχάμεντ Ντέιφ που διέταξε τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών

    Ο 58χρονος Μοχάμεντ Ντέιφ που διέταξε τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών


    Είναι το πρόσωπο των ημερών, ένα πρόσωπο που όμως λίγοι έχουν δει τον τελευταίο καιρό. Είναι ο πρωταγωνιστής της σφαγής στο Ισραήλ καθώς πρόκειται για το άτομο που διέταξε την εισβολή της Χαμάς, το πρωί του Σαββάτου.

    Είναι ο ήρωας για την οργάνωση της Χαμάς και ο «διάβολος» για τους Ισραηλινούς, ένας νέος… Μπιν Λάντεν για την «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ.

    Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Ντέιφ, 58 ετών, ο οποίος αυτή τη στιγμή θεωρείται ο νούμερο ένα τρομοκράτης, καθώς διέταξε τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών και τα αίσχη που έκαναν οι μαχητές της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη.

    Ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς είναι ο εγκέφαλος του ξαφνικού πολέμου που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή. Σε αφιέρωμα που έκανε η Daily Mail χαρακτηρίζεται τρομακτικός και «αθάνατος» καθώς έχει επιζήσει από πέντε δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.

    Βλέπει από το ένα μάτι, έχει χάσει και τα δύο του πόδια, έχει μόνο ένα χέρι, ενώ από τις επιθέσεις εναντίον του σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα παιδιά του.

    Το μίσος για το Ισραήλ άσβεστο κι εν πολλοίς δικαιολογεί την εντολή που έδωσε στη Χαμάς να σπάσουν τους φράχτες της Γάζας και να μπουν στα ισραηλινά εδάφη. Οι Financial Times σε άρθρο τους αναφέρουν ότι το όνομα Ντέιφ σημαίνει «Επισκέπτης» και πρόκειται για ένα άτομο που διαφεύγει της σύλληψης ή της δολοφονίας του τα τελευταία 20 χρόνια.

    Ο 58χρονος Μοχάμεντ Ντέιφ που διέταξε τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών
    Ο 58χρονος Μοχάμεντ Ντέιφ που διέταξε τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών

    Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι κατάφερε να επιβάλει την ακραία ιδεολογία του και να υπερκεράσει τους μετριοπαθείς της οργάνωσης Φατάχ. αλλά και εκείνους της Χαμάς που δεν ήθελαν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ.

    Λίγες ώρες μετά το ακαριαίο χτύπημα στο Ισραήλ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό μήνυμα του Ντέιφ και η φωνή του έκανε τους πάντες να παγώσουν:

    «Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να επιδίδεται σε πανηγυρισμούς χωρίς να λογοδοτεί», είπε ο «Επισκέπτης».

    «Αυτή είναι η μέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής στη γη», είπε ο Ντέιφ.

    Ο Ντέιφ, άλλοτε κατασκευαστής βομβών και αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

    Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η αγάπη του για το θέατρο εκδηλώθηκε σε έναν θίασο υποκριτικής στον οποίο εντάχθηκε όταν φοιτούσε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. Όταν δημιουργήθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Ντέιφ ήταν περίπου 20 χρονών.

    Περίπου εκείνη την εποχή, ο Γκαζί Χαμάντ, μέλος πλέον του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μοιραζόταν το ίδιο κελί με τον Ντέιφ μετά τη φυλάκισή τους από τους Ισραηλινούς. «Από την αρχή της εμπλοκής του στη Χαμάς, ήταν επικεντρωμένος στα στρατιωτικά θέματα» θυμάται. «Ήταν πολύ ευγενικός, ένας πατριώτης που έφτιαχνε μικρά καρτούν για να μας κάνει να γελάμε».

    Σύμφωνα με τους FT, tη δεκαετία το ’80, μπήκε στη Χαμάς και πέρασε -όπως και πολλοί άλλοι- από φυλακές. Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλάνε για έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών, εξελίσσει όμως τις τακτικές του. Συγκρατούμενός του τον θυμάται να είναι επικεντρωμένος στα στρατιωτικά, έναν πατριώτη που έφτιαχνε σκίτσα για να διασκεδάζουν οι σύντροφοί του. Όπως άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποσχέθηκαν μια ειρηνευτική διευθέτηση, ως προδοσία της παλιαστινιακής αντίστασης.

    Γνωστό είναι επίσης του γεγονός ότι ο Ντιέφ, πριν από 20 χρόνια χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιρδρομή, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος, καθώς έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Παρά το γεγονός όμως ότι πλέον η κινητικότητά του δυσχεραίνει τη διαφυγή του κατάφερνε μέχρι πρότινος να ξεφεύγει από τους Ισραηλινούς και να σχεδιάζει επιχειρήσεις.

    Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μόνο αυτές που «υπέγραψε» το 1996 σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

    Διαβάστε επίσης:

    «Κόλαση» στη Μέση Ανατολή: 4η ημέρα πολέμου – Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμά

    Πόσες γεωπολιτικές κρίσεις μπορούν να αντέξουν οι αγορές;

    Έρευνες για τις επιδοτήσεις σε χαλυβουργίες της Κίνας θα διενεργήσει η ΕΕ

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ