• Διεθνής πολιτική

    «Κόλαση» στη Μέση Ανατολή: 4η ημέρα πολέμου – Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

    • NewsRoom
    Εμπόλεμη ζώνη στο Ισραήλ


    «Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» προειδοποιεί ο Νετανιάχου.

    Σε νέο διάγγελμά του χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε πως σημαντικός αριθμός ανδρών της Χαμάς, την οποία παρομοίωσε με το ISIS, βρίσκονται εντός του Ισραήλ.

    «Ήθελαν πόλεμο και θα τον έχουν» ανέφερε ο Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε πως οι «εχθροί βρίσκονται ακόμη στο Ισραήλ και ο στρατός μας θα κάνει τα πάντα για να τους εξουδετερώσει».

    «Τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν, έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας» ανέφερε, ενώ επανέλαβε την έκκληση προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ανεβάζοντας το επίπεδο του συναγερμού, ζήτησε η επίτευξη της συσπείρωσης να γίνει άμεσα.

    «Σκοπός μας είναι η ενότητα της χώρας. Είμαστε όλοι ενωμένοι αυτή τη στιγμή. Διεξάγουμε μια τεράστια επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν» τόνισε.

    «Το πιο σημαντικό είναι να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας. Γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε απτά αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» πρόσθεσε.

    Στον αντίποδα, η Χαμάς απειλεί ότι θα σκοτώνει έναν όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορική επιδρομή χωρίς να προειδοποιεί τους αμάχους.

    Οι αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συνεχίζονται για τέταρτη μέρα και ήδη η παγκόσμια κοινότητα εκφράζει έντονους φόβους για γενίκευση της σύρραξης και ανεξέλεγκτες βιαιοπραγίες εκατέρωθεν, άνευ προηγουμένου, στην περιοχή.

    «Ο αριθμός των νεκρών του πολέμου ανήλθε σε σχεδόν 1.600 και για τις δύο πλευρές», αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

    ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία καλούν το Ιράν να μην «εξαπλώσει τη σύρραξη»

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της (Λωρίδας της) Γάζας», μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και την ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη.

    «Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

    Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα.

    Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

    Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας εργάζεται για την αποτροπή του κινδύνου επέκτασης της σύρραξης

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο να υπάρξει «επέκταση» της σύρραξης, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του σουνιτικού βασιλείου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας τόνισε στον κ. Αμπάς πως το βασίλειο θα συνεχίσει να «υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό ώστε να μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του να έχει αξιοπρεπή ζωή, να πραγματώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και να καταλήξει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

    Αφού υπέστη επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς από γη, αέρα και θάλασσα, με κάπου 800 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταμετρώνται τουλάχιστον 687 θύματα.

    Η έκρηξη της βίας καταγράφτηκε εν μέσω του εγχειρήματος εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με τριτεγγυήτρια τις ΗΠΑ, που όμως έχει τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με αναλυτές.

    Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Εγγύς Ανατολή, που μοιράζονται μεταξύ άλλων ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, αναμενόταν να γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες.

    Ωστόσο, ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει «πολύ σημαντικό» για τη Σαουδική Αραβία.

    «Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των Παλαιστινίων», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαμάς: Ιταλοί και Γάλλοι πολίτες στη λίστα των αγνοούμενων

    Χεζμπολάχ: Εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ ως αντίποινα

    Πόλεμος Ισραήλ: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον ισραηλινό ομόλογό του

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ