• Top Stories

    Αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για το Ισλαμικό Κράτος


    Την ίδια ώρα που οι αμερικάνικες δυνάμεις που πολεμούν το ISIS σημειώνουν σημαντικές νίκες, το πολιτικό χάος στο Iraq απειλεί να υποδαυλίσει την πρόοδο που έχει γίνει. Η πολιτική κρίση στο Iraq έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα. Αυτή τη βδομάδα, πολλά υπουργεία βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, από διαδηλωτές που προσπαθούν να μπουν στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται και η Αμερικάνικη Πρεσβεία και τα κεντρικά της κυβέρνησης του Iraq.

    Αυτή τη στιγμή το Iraq έχει μια βουλή διαιρεμένη στα δυο: η μια εκπροσωπείται από τους Σιίτες διαδηλωτές και η άλλη από τους Σουνίτες και τους Κούρδους. Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσφατη δυναμική τους. Τη Δευτέρα στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ashton Carter, ανακοίνωσε την απόβαση 200 επιπλέον στρατιωτών Ειδικών Δυνάμεων στο Iraq. Επίσης, πρόσθεσε ελικόπτερα Apache και 400 εκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τους Κούρδους. Ο Υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, ανακοίνωσε στη Βαγδάτη μια βδομάδα πριν ότι οι μέρες του ISIS είναι μετρημένες.

    Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει γύρω στα 7 δισ. δολάρια των φορολογούμενων και έχουν πραγματοποιήσει 11.000 εναέριες επιθέσεις εναντίον του ISIS τους τελευταίους 20 μήνες. Το ISIS έχει χάσει σχεδόν κάθε σημαντική μάχη στο Iraq και τη Συρία τον τελευταίο χρόνο. Οι συνολικές επιπτώσεις της ήττας αυτής στη χρηματοδότηση, την ηγεσία, τον οπλικό εξοπλισμό, την επικοινωνιακή προπαγάνδα και τους μαχητές της οργάνωσης είναι τεράστιες.

    Δεν παρατηρούμε μόνο μια άνοδο στη δυναμική και την ορμή των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του ISIS – είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την αρχή του τέλους για την οργάνωση.

    isisΟι αλλαγές στην ηγεσία του Αμερικάνικου Στρατού έχουν συνεισφέρει στη βελτίωση των επιδόσεων ενάντια στον ISIS. Ο νέος επικεφαλής του Αμερικάνικου Στρατού, Στρατηγός Joseph Votel, μαζί με τον Στρατηγό Raymond Thomas, προέρχονται από την ηγεσία των Ειδικών Επιχειρήσεων, έναν τομέα που έχει κυνηγήσει μεταξύ άλλων εχθρών της Αμερικής, τον Saddam Hussein και τον Osama Bin Laden. Η αλλαγή αυτή στην ηγεσία έφερε και αλλαγή στις τακτικές των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι εναέριες επιθέσεις έχουν επικεντρωθεί και οργανωθεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Ακόμα, ξεκίνησαν επιχειρήσεις με στόχο τις τράπεζες και τις πηγές χρηματοδότησης του ISIS αλλά και τα κέντρα επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση ενάντια στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης συνεχίζεται. Ως και η περιβόητη επικοινωνιακή προπαγάνδα του ISIS έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα και η δραστηριότητα στα social media έχει μειωθεί.

    Ωστόσο τα ρίσκα παραμένουν υψηλά καθώς τα δυο προπύργια στη Συρία και στο Iraq απειλούν να καταστρέψουν ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν έχει χαθεί όμως. Αν η πολιτική κρίση στο Iraq επιλυθεί, η κατάπαυση του πυρός στη Συρία συνεχιστεί και η μάχη ενάντια στον ISIS στηριχτεί πάνω στις επιτυχίες που σημειώθηκαν, θα μπορέσουμε επιτέλους να δούμε σημάδια της αρχής του τέλους στην τρομοκρατία που έχει επιβάλλει το μόρφωμα εδώ και καιρό.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/anisixitikos-o-regling-se-oriako-simio-refstotita-stin-ellada/40199



    ΣΧΟΛΙΑ