• First Top Stories

    Αδιάκοπα κυβερνητικά πυρά κατά Στουρνάρα

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ


    Ενώ το Χρηματιστήριο απαξιώνεται καθημερινά και οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν χαμηλά όλων των εποχών, η κυβέρνηση εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι σιωπά όταν δεν πρέπει, ενώ όταν μιλά  «πολιτικολογεί» σε γραμμή διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης.

    Μετά το διήμερο επιθέσεων από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. «Για άλλη μια φορά ο κεντρικός τραπεζίτης συμπεριφέρεται ως πρώην υπουργός Οικονομικών μιας πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και είχε τα αποτελέσματα που είχε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Παππάς καλώντας τον κ. Στουρνάρα «να προσηλωθεί στα καθήκοντά του ως κεντρικός τραπεζίτης και να μην παρεμβαίνει με τρόπο ‘άγαρμπο’ και επικοινωνώντας με διεθνείς αντιπροσωπείες».

    «Υπάρχει μια λεπτή γαλάζια γραμμή που συνδέει τις τοποθετήσεις του, για τον κόφτη, το χρέος, ότι δεν θα ολοκληρωθούν τα μνημόνια κλπ» συμπλήρωσε ο υπουργός. «Η λεπτή γαλάζια γραμμή χαρακτηρίζει τη συντηρητική παράταξη, η οποία πόνταρε τα πάντα σε μια καταστροφή που δεν ήρθε και τώρα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της» τόνισε ο Ν. Παππάς.

    Κατηγόρησε επίσης τον κ. Στουρνάρα ότι «θα έπρεπε να είχε παρέμβει όταν είχαμε τα προβλήματα με τις τραπεζικές μετοχές. Τα άλλα να τα αφήσει στην Πολιτεία που είναι αρμόδια».

    Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ασκώντας κριτική στον κεντρικό τραπεζίτη, είπε πως το «πρόβλημα με τον κ. Στουρνάρα είναι ότι κάνει παρεμβάσεις όταν δεν πρέπει, ενώ, όταν χρειάζεται, φαίνεται ότι σιωπά».

    «Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    «Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει» συμπλήρωσε και επικαλέστηκε ως παράδειγμα την παλαιότερη προτροπή του κ. Στουρνάρα για προσφυγή σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το Μνημόνιο, κατηγορώντας τον κεντρικό τραπεζίτη ότι ήθελε να διατηρήσει την χώρα σε «δεσμά».

    Κύριο επιχείρημα του κ. Στουρνάρα ήταν ότι η γραμμή θα διασφάλιζε την φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών από το Ευρωσύστημα και την ευρύτερη ηρεμία των αγορών.

    Τα κυβερνητικά πυρά κατά του διοικητή της ΤτΕ είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή δύο ημέρες μετά το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο. Τότε, πάλι ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Στουρνάρα λέγοντας ότι η πρότασή του για προληπτική γραμμή στήριξης «ενείχε μία σκοπιμότητα δικαίωσης του κεντρικού τραπεζίτη». Επίσης, τον είχε κατηγορήσει ότι «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός».

    Η στάση του Γιάννη Στουρνάρα

    Πάντως, όπως έγραφε την περασμένη εβδομάδα το mononews, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει μείνει σιωπηλός απέναντι στην επίθεση που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες. Αντιθέτως, έχει υπάρξει καθησυχαστικός, διαμηνύοντας μέσω συνομιλητών του ότι πρόκειται για χρηματιστηριακό παιχνίδι κερδοσκόπων, που βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στις τράπεζες για να κάνουν «αρπαχτή», καθώς δεν τους άρεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

    Σε κάθε περίσταση ο κεντρικός τραπεζίτης αναλαμβάνει το ρόλο του πυροσβέστη, λέγοντας ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. «Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress tests. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση» έλεγε σε συνομιλητές του την περασμένη εβδομάδα.

    Όσον αφορά στις επιθέσεις για τη «σιωπή» του, ο κ. Στουρνάρας σχολίαζε πως «ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του». Μάλιστα, σημείωσε πως ο ίδιος δεν εκλήθη από την κυβέρνηση σε καμία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, προ ημερών, ανέλαβε την ευθύνη των τραπεζών. Ούτε και ο κ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στη σύσκεψη στου Μαξίμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πηγές ΤτΕ: Η «παρέα του Λονδίνου» «γονατίζει» αδικαιολόγητα τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Στουρνάρας: Προσοχή, εάν δεν κάνουμε όσα έχουμε πει, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν



    ΣΧΟΛΙΑ