• Πολιτική

    Άδεια στην ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα δίνει το υπουργείο Πολιτισμού

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών χορηγεί με απόφασή του το υπουργείο Πολιτισμού. Κι αυτό γίνεται αμέσως μετά την κατάθεση της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και την σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως δηλαδή προέβλεπε ο νόμος αλλά και οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το υπουργείο απέναντι στους δημιουργούς.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση μάλιστα του υπουργείου Πολιτισμού θεωρείται βέβαιο, ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι υπεύθυνοι σύμφωνα με τον νόμο είχαν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

    «Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν», αναφέρεται εξάλλου από το ΥΠΠΟ.



    ΣΧΟΛΙΑ