• Πολιτική

    Α. Τσίπρας για την Ημέρα της Γυναίκας: «Διαρκής η μάχη για την ισότητα»


    «Ανοίξαμε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου για να δώσουμε ένα συμβολικό μήνυμα, ο αγώνας αυτός είναι διαρκής, σήμερα δεν είναι μια μέρα γιορτής, είναι μια μέρα που μας θυμίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος περίπου 180 γυναίκες από διάφορες κοινωνικές και εργασιακές ομάδες, συνδικαλιστικούς φορείς, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

    Τόνισε ότι «η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μονάχα στους νόμους, πρέπει να κατοχυρωθεί και στην πράξη και είναι κάτι που αποτελεί μια διαρκή μάχη μέσα στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία μας, στους εργασιακούς χώρους, στις οικογένειές μας, μια μάχη με στερεότυπα και προκαταλήψεις».

    «Το τέρας της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να το κοιτάξουμε κατάματα με θάρρος και να το πολεμήσουμε, τις διακρίσεις που είναι ακόμα εδώ πρέπει να τις πολεμήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στις προσκεκλημένες στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ευχαρίστησε που δίνουν αυτή τη μάχη καθημερινά και που στο πρόσωπό τους βλέπουμε, όπως τόνισε, το πρόσωπο των γυναικών που αγωνίστηκαν, που έδωσαν μάχες για να πάμε ως κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά.

    «Μπορούμε να πάμε ακόμα περισσότερα βήματα μπροστά»

    Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξήγησε την απόφαση για τη σημερινή -διαφορετική από τις άλλες- εκδήλωση, την απόφαση να ανοίξουν οι πόρτες για να υποδεχτεί το Μέγαρο Μαξίμου γυναίκες από διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες και εργασιακές ομάδες, «γυναίκες του μόχθου της εργασίας, γυναίκες με κοινωνικό έργο, της επιστήμης, της κοινωνικής έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών, γυναίκες που εργάζονται που παλεύουν που αγωνίζονται, γυναίκες από τα Σώματα Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

    Ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι μια μέρα που όλοι θα θέλαμε να μη χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να μη χρειάζεται να κάνουμε δηλώσεις και διαδηλώσεις για να αναδείξουμε την αξία και τη σημασία της Ημέρας της Γυναίκας, δεν είμαστε όμως δυστυχώς στο σημείο εκείνο που δεν θα χρειάζεται κάθε 8 Μαρτίου να θυμόμαστε και να επισημαίνουμε ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει». Ένας αγώνας, όπως επισήμανε, που ξεκίνησε πριν από πάνω από 160 χρόνια όταν εργάτριες στη Νέα Υόρκη από τα ραφτάδικα και την υφαντουργία ξεκίνησαν μια μεγάλη απεργία διεκδικώντας βασικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας και την καθημερινότητά τους.

    Προσέθεσε ότι και στη χώρα μας έχουν κατακτηθεί και κερδηθεί πολλά, για να υπογραμμίσει ότι «όμως η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μονάχα στους νόμους, πρέπει να κατοχυρωθεί και στην πράξη και είναι κάτι που αποτελεί μια διαρκή μάχη μέσα στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία μας, στους εργασιακούς χώρους, στις οικογένειές μας, μια μάχη με στερεότυπα και προκαταλήψεις».  Επισήμανε ότι «Αυτή η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» και πως βλέπουμε και σήμερα να είναι πολλά τα φαινόμενα εκείνα των διακρίσεων στους χώρους της δουλειάς».

    Είναι, είπε, πολλοί αυτοί οι εργοδότες που προτιμούν τους άντρες εργαζόμενους από τις γυναίκες, που πολλές φορές σκέφτονται να αντικαταστήσουν ή να απολύσουν μια γυναίκα όταν είναι κοντά στην εγκυμοσύνη, που πολλές φορές πιστεύουν ότι ένας άντρας μπορεί να είναι καλύτερος στη δουλειά, ακόμα και σε επαγγέλματα που έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, πόσο δε μάλλον για επαγγέλματα που δυστυχώς χαρακτηρίζονται ως αντρικά ενώ έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν τέτοια.

    «Διακρίσεις δυστυχώς υπάρχουν και μέσα στην οικογένεια»

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Διακρίσεις δυστυχώς υπάρχουν και μέσα στην οικογένεια και οφείλουμε να υψώσουμε ένα κοινωνικό τείχος να μην κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης βίας και κακοποίησης, αλλά και ψυχολογικής βίας και παρενοχλήσεων στο χώρο της εργασίας».

    Υπογράμμισε ότι «Αυτά τα φαινόμενα οφείλουμε να τα στιγματίσουμε, να τα αναδείξουμε, να τα καταδικάσουμε» και πως κυρίως οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο «μαραθώνιος» που ξεκίνησε το 1857 στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται, η κατοχύρωση της ισότητας στο νομικό πλαίσιο είναι κατάκτηση θεσμική και ουσιαστική, οφείλουμε όμως να την κατοχυρώσουμε και μέσα στην καθημερινότητά μας.

    «Περισσότερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων και στα ψηφοδέλτια»

    Περιστοιχισμένος και από αρκετές γυναίκες υπουργούς στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «Οφείλουμε κι εμείς που έχουμε θέσεις ευθύνης να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα ψηφοδέλτιά μας πρέπει να έχουμε περισσότερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων».

    «Οφείλω να παραδεχτώ», συνέχισε, ότι όπου εμπιστεύτηκα σε θέσεις ευθύνης γυναίκες υπουργούς, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, άρα οφείλω να δώσω μια υπόσχεση ότι στις επόμενες κυβερνήσεις η παρουσία του γυναικείου φύλου θα είναι μεγαλύτερη».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ενόψει και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών οφείλει να δώσει και το μήνυμα ότι η κατοχύρωση της ισότητας δεν πρέπει να γίνεται μέσα από την επιβολή του νόμου, αλλά μέσα από την εμπιστοσύνη των ίδιων των πολιτών απέναντι στις γυναίκες, που έχουν αποδείξει με το έργο, τη δουλειά τους, την εργασία τους και την αγωνιστικότητά τους ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν όχι απλώς καλά, αλλά καλύτερα.

    Μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μαξίμου στην ειδική εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας παραβρέθηκαν γυναίκες που εργάζονται ως κοινωνικοί λειτουργοί, επιμελήτριες υγείας, ανθρωπολόγοι και ειδικοί συνεργάτες σε δομές υποστήριξης και σε συμβουλευτικά κέντρα.

    Περί τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου στα Σκόπια ο πρωθυπουργός 

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το πότε σκέφτεται να επισκεφθεί τα Σκόπια, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε την επίσκεψη αυτή περί τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γυναίκες πολιτικούς και εργαζόμενες στα Σώματα Ασφαλείας υποδέχτηκε ο Αλ.Τσίπρας (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίζει τα ρέστα του ο Τσίπρας με πολιτογράφηση Ρομά και μεταναστών και σωρηδόν κατ΄εξαίρεση προσλήψεις



    ΣΧΟΛΙΑ