• Δημοφιλή στο Internet

    Το μυστήριο με τη ρωσική εικόνα στο Βυζαντινό Μουσείο που θα δει ο Putin

    • NewsRoom


    «Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες», όπως έλεγαν λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην εθνεγερτήρια αυτή φράση, συμπυκνώνεται ίσως το  αίσθημα αισιοδοξίας που κυριαρχεί λίγο πριν την άφιξη του Vladimir Putin στην Ελλάδα, με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο -σε άρθρο του στην «Καθημερινή»- να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο-κλειδί της Ρωσίας στην ανεξαρτητοποίηση του ελληνικού κράτους.

    Το περιεχόμενο της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου εντάσσεται πάντως, ευρύτερα, στην στρατηγική επιλογή της Μόσχας να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προστάτιδα Δύναμη των χριστιανικών πληθυσμών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής (σ.σ. πρόσφατη είναι η επέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία). Ενδεικτική είναι μία ακόμη αναφορά του Ρώσου προέδρου στο άρθρο του ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα: «Σε πολύ διαφορετικές ιστορικές εποχές, οι πνευματικές δυνάμεις, η πίστη, ο πατριωτισμός βοηθούσαν τους λαούς μας να ξεπεράσουν τις δύσκολες δοκιμασίες και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους».

    Το πρόγραμμα και οι επαφές του Putin στην Ελλάδα

    Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin
    Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin φθάνει στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών και επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

    Από το αεροδρόμιο θα μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ακολούθως, ο κ. Putin θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, θα γίνουν οι βασικές συνομιλίες, που συνδέονται με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι κ.κ. Τσίπρας και Putin θα προβούν σε κοινές δηλώσεις. Επιπλέον, νωρίς αύριο το βράδυ, ο κ. Putin θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο.

    Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Αγιον Ορος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τον κ. Putin θα υποδεχθεί στις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος θα βρίσκεται στον Αθω από αύριο. Η επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος.

    Ο πατριάρχης Κύριλλος καταφθάνει αύριο στον Αθω, συνοδευόμενος από πενήντα μητροπολίτες, και ο κ. Putin αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Αναμένεται ότι θα μεταβεί πρώτα στις Καρυές, όπου θα τον υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους η Ιερά Κοινότητα και θα παραστεί σε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου μαζί με τον κ. Παυλόπουλο και κ. Κύριλλο.

    Πρόεδρος και Πατριάρχης θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, όπου εγκαταβιούν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής μοναχοί, οι οποίοι αναμένεται να τους υποδεχθούν με θερμές εκδηλώσεις. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Putin πρόκειται να αναχωρήσει για τη Μόσχα.

    Η σημασία της άφιξης του Vladimir Putin

    meet-the-pr-firm-that-helped-vladimir-putin-troll-the-entire-country

    Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος 

    Ο κ. Putin στο άρθρο του μεγάλη βαρύτητα δίνει στις σχέσεις της Ελλάδας-Ρωσίας, εκτιμώντας τες ως πολύ δυνατές και ανθεκτικές στο χρόνο. Σε οικονομικό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Φυσικά δεν διστάζει να παραδεχτεί το γεγονός ότι τελευταία δεν είχε γίνει αισθητό αυτό καθότι -όπως υποστηρίζει- οι παρεμβάσεις της ΕΕ ήταν επιτυχημένες, αν και αδικαιολόγητες.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εφιστά την προσοχή σε όλους τους Ευρωπαίους Ηγέτες: “Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλα κέντρα επιρροής του σύγχρονου κόσμου.”.  Ο Vladimir Putin, δίνει μεγάλη σημασία στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα, διότι τη θεωρεί αρωγό στην βελτίωση της Ρωσίας-Ευρώπης.

    Επιπλέον, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. Putin επισήμανε τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να (ξανά-)αρχίσουν οι συζητήσεις για οικονομική συνεργασία: τουρισμός-ενέργεια-έργα υποδομών-πεδίο μεταφορών: “Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών”.

    Το μυστήριο με τη ρωσική  εικόνα στο Βυζαντινό Μουσείο που θα δει ο Putin

    Η αναφορά του Putin στον ορθόδοξο πολιτισμό δεν είναι διόλου τυχαία. Το θρησκευτικό δηλαδή πλαίσιο που θέτει ήδη πριν από τον ερχομό του στο άρθρο του στην «Κ» έχει κάποιο σκοπό. Όπως έχουμε αναφέρει στο mononews.gr η Ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του καθολικού οράματος του Vladimir Putin

    Εκτός από τους εορτασμούς της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος, ιδιαίτερης  σημασίας είναι και η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μουσείο έφτασε την Τετάρτη μία Βυζαντινή εικόνα από τη Ρωσία. Ένα σπάνιο έργο. Δεν έχει γίνει, βέβαια, γνωστό το αν η εικόνα δωρήθηκε στο Μουσείο ή την έφεραν λόγω του ερχομού του Ρώσου Προέδρου, για μικρό χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη σημασία στην Ορθοδοξία δίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μία υπό ανάπτυξη διαμάχη της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας με την κυβέρνηση, ιδίως στα θέματα παιδείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/arthro-tou-rosou-proedrou-vladimir-putin-stin-k-gia-tin-ellada/48432

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pos-i-ellada-pezi-katalitiko-rolo-sta-schedia-putin/42102



    ΣΧΟΛΙΑ