• Οικονομία

    Βρετανία: Σε χαμηλό 2μιση ετών ο πληθωρισμός – «Φρέναρε» στο 3,4%

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Σε χαμηλό 2μιση ετών έπεσε ο πληθωρισμός στην Βρετανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα Τετάρτη το φως τη δημοσιότητας, ενώ οι τάσεις αποκλιμάκωσης γίνονται πιο εμφανείς, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές.

    Ειδικότερα, ο πληθωρισμός «φρέναρε» στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 4% τον Ιανουάριο.

    Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6%, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος.

    Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ένα ετήσιο ποσοστό στο 3,5% για τον Φεβρουάριο και μηνιαίο ποσοστό 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

    Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι η μεγαλύτερη καθοδική συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, ενώ η μεγαλύτερη ανοδική πίεση προήλθε από τη στέγαση και τα καύσιμα.

    Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 5% από έτος σε έτος τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο και τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε η ONS.

    «Το ποσοστό μειώθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα από το πρόσφατο υψηλό του 19,2% τον Μάρτιο του 2023, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό που παρατηρήθηκε εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια», πρόσθεσε.

    Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή – που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – διαμορφώθηκε στο 4,5% ετησίως, κάτω των εκτιμήσεων για 4,6% και από 5,1% τον Ιανουάριο.

    «Έχει γίνει στροφή όσον αφορά τον πληθωρισμό και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε τις συνθήκες για την τόνωση της ανάπτυξης, κάτι που τελικά είναι αυτό που όλοι θέλουμε να δούμε», δήλωσε στο CNBC ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις ότι ο ΔΤΚ θα επιστρέψει στον στόχο τους επόμενους μήνες, το υπουργείο επιμένει ότι η κυβέρνηση «δεν εφησυχάζει καθόλου».

    «Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) που κινεί τον μοχλό της μείωσης του πληθωρισμού μέσω των επιτοκίων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δημοσιονομική μας πολιτική ευθυγραμμίζεται με τη νομισματική πολιτική, προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο του 2%», συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ ανέφερε σε δήλωσή του ότι η μείωση του πληθωρισμού «θέτει τις βάσεις για καλύτερες οικονομικές συνθήκες».

    Σημειώνεται ότι η BoE αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προσωρινά στο στόχο του 2% το β’ τρίμηνο, πριν αυξηθεί ξανά αργότερα μέσα στο έτος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Λαγκάρντ: Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε άλλες μειώσεις μετά τον Ιούνιο

    Ebury για επιτόκια: Τι θα προκύψει από τις συνεδριάσεις BoE και κεντρικής τράπεζας Ελβετίας

    ΤτΕ: Πλεόνασμα €346 εκατ. στην κεντρική διοίκηση την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024



    ΣΧΟΛΙΑ