• Οικονομία

    Βαριές καμπάνες έως και 300.000 ευρώ σε όσους δεν αναβαθμίσουν τα POS


    Να φτάσει έως το τέλος, είναι αποφασισμένο το Υπουργείο Οικονομικών, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ένα έργο που έχει περάσει από «40 κύματα» και πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

    Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα ορίζει βαριές «καμπάνες» σε όσους δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

    Θα είναι μια ακόμα πίεση του οικονομικού επιτελείου προς τις επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση, που θα πρέπει να λειτουργήσει σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ενώ με την ίδια τροπολογία θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι πάροχοι POS και ταμειακών μηχανών δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που εκπνέει η προθεσμία διασύνδεσης, τότε το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

    Όμως, με βαριά πρόστιμα απειλούνται και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS. Οι 35 νέοι κλάδοι που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS από τις αρχές του 2024, έχουν προθεσμία να προμηθευτούν τα POS έως το τέλος Φεβρουαρίου και δεν θα έχουν πρόστιμο έως το τέλος Μαρτίου, με βάση και την τελευταία παράταση που έδωσε ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ. Όμως, από την 1η Απριλίου όσοι επαγγελματίες από τους 35 κλάδους δεν έχουν συνδεδεμένο POS θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

    Αντίστοιχα, «καμπάνα» που μπορεί να φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ θα έχουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που είναι ήδη υποχρεωμένοι (δηλαδή πριν τις αρχές του 2024) να διαθέτουν POS. Όσοι αδιαφορήσουν, θα δουν το πρόστιμο της εφορίας από την 1η Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης

    Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως απελευθέρωσε δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα



    ΣΧΟΛΙΑ