• Business

    Τιμολόγια ρεύματος από 6 λεπτά/κιλοβατώρα- Σήμερα στη ΡΑΑΕΥ η Φυσικό Αέριο

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ


    Σε ένα σπιράλ συνεχούς πτώσης τιμών βρίσκονται τα τιμολόγια ρεύματος καθώς εδώ και λίγες ημέρες η εταιρεία Ζενίθ, ανακοίνωσε το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς, με 6 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 1 ευρώ.

    Το τιμολόγιο είναι κίτρινο και επομένως  η τιμή αυτή ισχύει για ένα μήνα ενώ η πορεία της εξαρτάται από την τιμή της ενέργειας στη χονδρεμποριική αγορά.

    Την ίδια στιγμή ενώ τουλάχιστον 4 εταιρείες προσφέρουν την τιμή της κιλοβατώρας από 6 έως 8 λεπτά, σε κίτρινα τιμολόγια, το ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν και νέα είδη τιμολογίων ολιγόμηνα ή μικτά.

    Σήμερα τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχει το κίτρινο τιμολόγιο της Ζενιθ, που με 1 ευρώ πάγιο και 6 λεπτά/κιλοβατώρα και επιπλέον έκπτωση 60 ευρώ σε έξι μήνες, είναι πραγματικά το φθηνότερο σήμερα. Ακολουθεί το κίτρινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ Double Generus Home με τιμή 6,7 λεπτά/κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και παραμονής και με πάγιο στα 5,5 ευρώ, το κίτρινο τιμολόγιο της elin με 7,6 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ, και το κίτρινο τιμολόγιο της nrg είναι στα 7,9 λεπτά/κιλοβατώρα μέχρι τις 300 Kwh και πάγιο 5,5 ευρώ.

    Έτσι, το δεύτερο μήνα του 2024, η συνεχής πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και μαζί των τιμών στη χονδρεμπορική, δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από   αυτό των επιδοτήσεων του 2023 ή των ξέφρενων τιμών του 2022.

    Κι ενώ το πράσινο τιμολόγιο αποτελεί την επιλογή τω περισσότερων αφού εκεί εντάχθηκαν όλοι από την αρχή του χρόνου, η πτώση των τιμών στα μπλε τιμολόγια τράβηξε προς αυτά το ενδιαφέρον για λίγες εβδομάδες, όμως πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν τα κίτρινα. Και όχι μόνο γιατί σήμερα έχουν τις χαμηλότερες τιμές αλλά και γιατί προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η πτώση των τιμών και επομένως θα παραμείνουν τα πιο ανταγωνιστικά μεταξύ των τριών κατηγοριών.

    Καθώς ο ανταγωνισμός για τα μερίδια συνεχίζεται, το ίδιο και οι πτωτικές τιμές ενέργειας, κάθε εβδομάδα αναμένονται και νέες προσφορές χαμηλών τιμών κιλοβατώρας, δώρων, προσφορών και εκπτώσεων. Εκτιμάται ότι αναμένονται ακόμη χαμηλότερες τιμές ρεύματος το Μάρτιο, ενώ θα μειωθούν οι τιμές και από την κατάργηση του φόρου 5% στο φυσικό αέριο, που αύξανε το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

    Η εισφορά αυτή δημιουργούσε ένα έξτρα κόστος που επιβάρυνε τις τιμές χονδρικής ρεύματος, όπως υπολογίζουν κύκλοι της αγοράς, μέχρι και 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κόστος το οποίο οι ηλεκτροπαραγωγοί μετακύλυαν στους παρόχους κι εκείνοι με τη σειρά τους στους τελικούς καταναλωτές.

    Μπλε τιμολόγια: Η ακρόαση της Φυσικό Αέριο 

    Όλο και λιγότερο δημοφιλή γίνονται τα σταθερά μπλε τιμολόγια, αφού δεν υπάρχει πια αγωνία για ενδεχόμενη άνοδο τιμών και τα κίτρινα τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά.

    Τον προηγούμενο μήνα όμως, το σταθερό τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο τάραξε τα νερά, καθώς ήταν για 8 μήνες, με αρκετά χαμηλότερη τιμή  12,3 λεπτά/κιλοβατώρα από τα μπλε – δωδεκάμηνα, που ήδη είχαν βγει. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν καταγγελίες από τις άλλες εταιρείας προμήθειας στη ΡΑΑΕΥ και η Ρυθμιστική Αρχή να ζητήσει με  επιστολή της από την εταιρεία να το αποσύρει κάτι που η Φυσικό Αέριο αρνήθηκε.

    Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση της Φυσικό Αέριο στη ΡΑΑΕΥ, στην οποία θα συζητηθούν οι κατηγορίες που της επιρρίπτει η ΡΑΑΕΥ σε σχέση με την πρωτοβουλία της για το 8μηνο τιμολόγιο. Αφορούν αθέμιτο ανταγωνισμό,  παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού και  άρνηση συμμόρφωσης με την εντολή της ΡΑΑΕΥ. Ακολούθως θα αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία.

    Η κατηγορία για αθέμιτο ανταγωνισμό, βασίζεται στο ότι η Φυσικό Αέριο παίρνοντας την πρωτοβουλία να λανσάρει 8μηνο τιμολόγιο, όταν δεν το επέτρεπε το ρυθμιστικό πλαίσιο, ήταν η μόνη εταιρεία που έβγαλε τέτοιο τιμολόγιο, μονοπωλώντας την κατηγορία αυτή. Η κατηγορία για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού σχετίζεται με τον ισχυρισμό της διαφήμισης της Φυσικό Αέριο  ότι είναι το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς και η κατηγορία για άρνηση συμμόρφωσης, την άρνηση της εταιρείας να το αποσύρει όταν της το ζήτησε η ΡΑΑΕΥ.

    Σε πτωτική πορεία οι τιμές και τους επόμενους μήνες

    Ωστόσο, ο ήπιος χειμώνας, το μεγάλο μερίδιο των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας, επάρκεια αποθεμάτων και ποσοτήτων φυσικού αερίου και οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου στο TTF δείχνουν ότι οι πτωτικές τιμές θα συνεχιστούν και για τον επόμενο μήνα.

    Στο πλαίσιο αυτό τα μπλε τιμολόγια δεν είναι στο επίκεντρο καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τη χαμηλότερη τιμή και συνήθως τα μπλε σταθερά είναι ακριβότερα από τα άλλα χρώματα, ενώ τα κίτρινα ακολουθούν την πτωτική πορεία τη χονδρεμπορική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ