• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Ανοιχτή η πιθανότητα για νέα αύξηση κατά 75 μ.β και τον Ιούλιο

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Αναγκαία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μια εμπροσθοβαρής κίνηση για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μετά την αρνητική έκπληξη από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, σχολιάζοντας την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στην οποία προχώρησε η FOMC την Τετάρτη.

    Μάλιστα, ο Παόυελ δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά παρόμοιο μέγεθος και στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούλιο.

    «Από τη σκοπιά του σήμερα, είτε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είτε μια αύξηση 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανότατη στην επόμενη συνάντησή μας», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της FOMC. «Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες».

    «Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία», είπε ο Πάουελ.

    «Σαφώς, η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα είναι κοινές», τόνισε πάντως ο πρόεδρος της FED.

    «Ωστόσο, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε τη σκέψη μας όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε», είπε ο Πάουελ, o οποίος τόνισε πως σκοπός της FED δεν είναι να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

    Η Wall Street αντέδρασε θετικά στις δηλώσεις του Πάουελ, καθώς ανέμενε να δει αν η FED είναι πράγματι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα του υψηλού πληθωρισμού που βασανίζει την αμερικανική οικονομία.

     

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

    Στο μικροσκόπιο οι χειρισμοί της Fed μετά την αύξηση των επιτοκίων

    ΕΚΤ: Φτιάχνει εργαλείο στήριξης για τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ