• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο μικροσκόπιο οι χειρισμοί της Fed μετά την αύξηση των επιτοκίων

    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Μετά τα πτωτικά σερί που κλυδώνισαν τους επενδυτές, η αγορά έχει στρέψει το βλέμμα της στην Fed, αναμένοντας να δει αν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα συνοδευτούν με προσεχτικές κινήσεις ήπιας προσγείωσης της οικονομίας.

    Πριν την ανακοίνωση της Fed, oι μετοχές ανέβηκαν, οι αποδόσεις των ομολόγων βυθίστηκαν και το δολάριο σταθεροποιήθηκε, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα επιτύχει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες για να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

    Ο S&P 500 ανέκαμψε μετά τη χειρότερη πτώση πέντε ημερών από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο Nasdaq 100 είχε καλύτερη απόδοση. Μέρη της αγοράς σταθερού εισοδήματος σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Fed να καταπολεμήσει τις πιέσεις τιμών.

    Χρηματαγορές και κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. και Barclays Plc βλέπουν τη Fed να ενισχύει τα επιτόκια κατά 0,75%, την πρώτη αύξηση αυτού του επιπέδου από το 1994.

    Ενώ ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell σηματοδότησε τον Μάιο κινήσεις μισής μονάδας, μία τον Ιούνιο και μία τον Ιούλιο, οι εκπλήξεις του πληθωρισμού ανέβασαν τα στοιχήματα για επιπλέον αυξήσεις.

    Τι εκτιμούν οι αναλυτές

    Η Άννα Χαν, αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities σχολίασε: «Θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Fed, θέλουμε να πιστεύουμε ότι βλέπουν αυτό που βλέπουμε και ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τον πληθωρισμό να ξεφύγει».

    Και δεν είναι η μόνη που στηρίζει επιθετική κίνηση από τη Fed.

    Ο Sam Zell, ιδρυτής της Equity Group Investments, είπε στο CNBC ότι αν ήταν ο πρόεδρος της Fed, θα αύξανε τα επιτόκια κατά μια ολόκληρη μονάδα, συμφωνώντας με το σχόλιο του Bill Ackman, ιδρυτή της Pershing Square Capital Management.

    Ο Achman είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ήταν καλύτερα αν αυξήσουν τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα καθώς και «τον Ιούλιο και μετά».

    «Μια πιο επιθετική άνοδος από τη Fed θα βοηθήσει τις αγορές να ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής στη Miller Tabak + Co. «Ναι, αυτή η ανάκαμψη μπορεί να μην πραγματοποιηθεί αμέσως, αλλά δεδομένου ότι το χρηματιστήριο γίνεται oversold, πιστεύουμε ότι μια αύξηση άνω των 50 μονάδων βάσης θα οδηγήσει σε ανάκαμψη.»

    «Ενώ οι αγορές αναμένουν τώρα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed, η συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση της δήλωσης σήμερα το απόγευμα θα βοηθήσει τους αναλυτές να αξιολογήσουν την ικανότητα της Fed για το αν μπορεί να οδηγήσει σε μία ήπια προσγείωση παρά την επιθετική προσέγγιση για τον περιορισμό του πληθωρισμού», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής της LPL Financial.

    Διαβάστε επίσης:

    BlackRock: Γιατί δεν αγοράζουμε τη βουτιά στις μετοχές

    Χρηματιστήριο: Ο ΟΤΕ αποκαθιστά την σύνδεση με την άνοδο της αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ