• Οικονομία

    FED: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75  μονάδες βάσης προχώρησε η FED,  μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ιουνίου της FOMC. Το εύρος των βασικών επιτοκίων της FED αυξάνεται στο 1,50% – 1,75%.

    Η κίνηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, ενώ έρχεται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών.

    Νωρίτερα μέσα στο 2022 η FED είχε προχωρήσει σε άλλες δύο αυξήσεις βασικών της επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2018, αρχικά κατά 25 μονάδες βάσης και στη συνέχεια κατά 50 μονάδες βάσης.

    Η άνοδος κατά 75 μονάδες βάσης ήταν κάτι που δεν αναμενόταν πριν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, Μάλιστα στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου τον Μάιο, ο Τζερόμ Πάουελ είχε απορρίψει μια πιθανότητα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης ως επιλογή , λέγοντας ότι «δεν ήταν κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή».

    Στην ανακοίνωσή της η FOMC αναφέρει:

    «Η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση του α’ τριμήνου. Η άνοδος των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις των τιμών.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα lockdown που σχετίζονται με την COVID-19 στην Κίνα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει μακροπρόθεσμα τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2%. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 1,5 – 1,75 τοις εκατό και αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και ομοσπονδιακά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα Σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve που εκδόθηκαν τον Μάιο. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Ψήφισαν για τη δράση της νομισματικής πολιτικής ο Jerome H. Powell, Πρόεδρος. John C. Williams, Αντιπρόεδρος; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; James Bullard; Lisa D. Cook; Patrick Harker; Philip N. Jefferson; Loretta J. Mester; και Christopher J. Waller. Καταψήφισε αυτή την ενέργεια η Esther L. George, η οποία προτίμησε σε αυτή τη συνάντηση να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 1,25%  έως 1,5%. Ο Patrick Harker ψήφισε ως αναπληρωματικό μέλος σε αυτή τη συνεδρίαση».

    Εκτιμήσεις

    Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Πλέον προβλέπει ότι θα διευρυνθεί κατά 1,7% το τρέχον έτος αλλά και το 2023, και κατά 1,9 το 2024.

    Παράλληλα,  αύξησε την πρόβλεψή της για το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο τοποθετεί στο 3,7% στο τέλος του τρέχοντος έτους, με τάση ανόδου στο 4,1% έως το 2024.

    Η επόμενη συνεδρίαση της FOMC είναι προγραμματισμένη για τις 26-27 Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο μικροσκόπιο οι χειρισμοί της Fed μετά την αύξηση των επιτοκίων

    ΕΚΤ: Φτιάχνει εργαλείο στήριξης για τα ομόλογα

    Κορυφαίος trader βλέπει συντριβή του S&P έως και 80%



    ΣΧΟΛΙΑ