• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Η τελική αύξηση των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερη από όσο υπολογίζαμε

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Απογοήτευση στη Wall Street προκάλεσε με τις δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής (FOMC), ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος προειδοποίησε πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα ακόμα και πως η τελική συνολική άνοδός τους θα είναι μεγαλύτερη από το 4,6% που αναμενόταν μέχρι σήμερα.

    «Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο προηγουμένως», ανέφερε ο επικεφαλής της FED.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πού θα μπορούσε να διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έδωσε  σήμα για μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με αυτές των 75 μονάδων βάσης, ακόμα και από την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή από αυτή του Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, αλλά «κάποιο σημείο» θα είναι πρέπον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης τους.

    Ο Πάουελ υποστήριξε πως η FED δεν έχει προχωρήσει σε «υπερβολική» σύσφιξη της πολιτικής της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε έδαφος να καλύψουμε». Ξεκαθάρισε δε πως είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση για την διακοπή των αυξήσεων.

    Σύμφωνα με τον Πάουελ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμενόταν, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει «εξαιρετικά σφιχτή», ενώ η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει δείξει σημάδια σημαντικής επιβράδυνσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παραδέχθηκε επίσης πως θα χρειαστεί χρόνος για την μείωση του πληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Νέα αύξηση βασικών επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Σήμα για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων

    Βουτιά στη Wall Street προκάλεσε ο Τζερόμ Πάουελ – Στο -3.3% έκλεισε ο Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ