• Οικονομία

    FED: Νέα αύξηση βασικών επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Σήμα για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε, όπως αναμενόταν, η FED.

    Η αύξηση ήταν σύμφωνη με όσα ανέμενε η αγορά, ενώ αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη άνοδο αυτού του μεγέθους μέσα στο 2022.

    Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η FED αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης στις επόμενες συνεδριάσεις της, ώστε να αποτυπωθεί “η σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής” έως τώρα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της FOMC: 

    «Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Η άνοδος των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών.

    Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Ο πόλεμος και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 3-3/4 έως 4 τοις εκατό. Η Επιτροπή αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος των στόχων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Κατά τον καθορισμό του ρυθμού μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα Σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve που εκδόθηκαν τον Μάιο. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Ψήφισαν για τη δράση της νομισματικής πολιτικής ο Jerome H. Powell, Πρόεδρος. John C. Williams, Αντιπρόεδρος; Michael S. Barr; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; James Bullard; Susan M. Collins; Lisa D. Cook; Esther L. George; Philip N. Jefferson; Loretta J. Mester; και Christopher J. Waller.»

    Η αντίδραση τη Wall Street

    Η ανακοίνωση της απόφασης της FED έφερε αρχικά την θετική αντίδραση της Wall Street.

    Ειδικότερα, λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της FED, ο Dow  Jones κινούταν με άνοδο ο,83%, ο S&P 500 με άνοδο  0,55% ενώ ο Nasdaq με άνοδο 0,34%.

    Ωστόσο, η προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, πως η τελική αύξηση των βασικών επιτοκίων της FED θα είναι μεγαλύτερη του 4,6% που υπολογιζόταν μέχρι τώρα, ανέτρεψε την εικόνα στους δείκτες, οδηγώντας τους ξανά σε αρνητικό έδαφος.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και πως είναι πρόωρο προς το παρόν να μιλά κάποιος για παύση τους. Ωστόσο, άφησε ξεκάθαρο σήμα για επιβράδυνσή του ρυθμού αύξησης ακόμα και από την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κάτι που περιόρισε τις πιέσεις στους βασικούς δείκτες.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Η τελική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από όσο υπολογίζαμε



    ΣΧΟΛΙΑ