• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά στη Wall Street προκάλεσε ο Τζερόμ Πάουελ – Στο -3.3% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τη FED θα συνεχιστούν οδηγώντας τα τελικά πάνω από το όριο του 4,6% που αναμενόταν μέχρι σήμερα.

    «Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο προηγουμένως», ανέφερε ο επικεφαλής της FED, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως παραμένει προς το παρόν αβέβαιο το που θα μπορούσε να διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έδωσε σήμα για μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με αυτές των 75 μονάδων βάσης, ακόμα και από την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή από αυτή του Ιανουαρίου. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση για την οριστική διακοπή των αυξήσεων.

    Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ανέτρεψαν την προσπάθεια επιστροφής σε θετικό έδαφος που είχε κάνει η Wall Street αμέσως μετά την ανακοίνωση της FED για τη νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3,75% με 4%. Η πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε τελικά, ανάκαμψη είχε έρθει καθώς η ανακοίνωση της FED άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πάουελ.

    Τελικά, ο Dow Jones έκλεισε με βαριές απώλειες 505 μονάδων στις 32.147,76 μονάδες καταγράφοντας πτώση -1,55%. Ο  S&P 500 έκλεισε με απώλειες 2,5% στις 3.759,69 μονάδες, ενώ ο
    Nasdaq βούλιαξε στις 10.524,80 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες -3,36%.

    Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφωνόταν στο 4,08% ενώ αυτή του 2ετούς τίτλου κινούταν στο 4,60%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones μόλις τρεις κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο, με την καλύτερη επίδοση να καταγράφει η Boeing (2,81%). Η Verizon έκλεισε στο +0,91% ενώ η Goldman Sachs στο +0,35%. Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Dow Inc..

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη κατέγραψε η Salesforce, κλείνοντας στο -6,14%, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες για τις  Intel (-3,11%), Microsoft  (-3,54%),  Nike (-3,70%),  Apple (-3,73%) και Walt Disney (-3,95%).

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Η τελική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από όσο υπολογίζαμε

    FED: Νέα αύξηση βασικών επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Σήμα για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ