• Οικονομία

    Όλα τα βλέμματα στον Τζερόμ Πάουελ: Η ομιλία κλειδί για τις αγορές- Οι προσδοκίες και οι φόβοι των επενδυτών

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Με τις αγορές να έχουν «κλειδώσει» μία ακόμα – την τέταρτη στη σειρά- αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, τα βλέμματα της Wall Street αλλά και των αναλυτών παγκοσμίως είναι στραμμένα στο μήνυμα που θα στείλει ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

    Μία δήλωση που θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, στην τελευταία για το έτος συνεδρίαση της Fed, θα επιβεβαιώσει τα στοιχήματα των επενδυτών και θα συμπληρώσει το παζλ στο μπλοκ του δολαρίου, για κοινή υποχώρηση από τις επιθετικές κινήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας, στις συνεδριάσεις τους τον Οκτώβριο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μειωμένη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

    Αντίθετα, μια επιθετική δήλωση που προμηνύει σκληρή στάση από τη Fed και στις επόμενες συνεδριάσεις της, αναμένεται να παρατείνει τον εγκλωβισμό των αγορών στην αστάθεια.

    Με τα επιτόκια, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο για νέα αύξηση κατά 0,75 την Τετάρτη, να κυμαίνονται πλέον μεταξύ 3,75%-4%, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed έχει μια «καλή ευκαιρία» να κάνει ένα βήμα πίσω.

    Το μήνυμα που περιμένουν οι αγορές

    Με τα δεδομένα που εξετάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (δείκτης τιμών καταναλωτή, θέσεις εργασίας, δείκτες μεταποίησης) να στέλνουν μεικτά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας σε ένα περιβάλλον σκληρής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, οι περισσότεροι αναλυτές, ακόμα κι αν προβλέπουν μεταστροφή της Fed, υποστηρίζουν ότι ο Πάουελ, τουλάχιστον για την ώρα, δεν θα προσφέρει ανακούφιση με τις δηλώσεις του, στους επενδυτές και τις αγορές.

    Σε σημείωμά της, η JP Morgan εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια αύξησης των επιτοκίων και δηλώσεων του Πάουελ, προκρίνοντας ως πιθανότερο την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και την διατήρηση του αυστηρού επιθετικού ύφους από τον επικεφαλής της Fed.

    «Το πιο πιθανό είναι ο Πάουελ να μη δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις του στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και του 2023, ενώ παράλληλα θα τονίσει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί», υποστηρίζει η JP Morgan.

    «Μπορεί όμως, ακόμα και μέσω των επιθετικών δηλώσεών του, να δούμε ότι έρχεται υποχώρηση από το επίπεδο των 75 μονάδων βάσης», συνεχίζει.

    Εκτιμώντας τις κινήσεις των αγορών, η JP Morgan προβλέπει ότι οι αμερικάνικοι δείκτες θα κινηθούν λίγο υψηλότερα ή λίγο χαμηλότερα, επιβεβαιώνοντας την αστάθεια, στην οποία είναι εγκλωβισμένες οι αγορές.

    Αντίθετα, στο –καθόλου πιθανό όπως σχολιάζει- σενάριο όπου η Fed αυξήσει μεν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά ο Πάουελ εμφανιστεί ήπιος στην ομιλία του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχώρηση στην επόμενη συνεδρίαση, ο S&P θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 4% με 5%.

    Διχασμένοι οι αναλυτές

    «Πρέπει να σκεφτούν τις επιπτώσεις των αυξήσεων. Προσπαθούν να μετριάσουν την πορεία της οικονομίας, όχι να την παγώσουν τελείως», αναφέρει η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG.

    Κι ενώ οι Αμερικανοί τραπεζίτες ξεκίνησαν ομόφωνα τον περασμένο Μάρτιο τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές, πλέον έχουν φτάσει σε ένα σημείο που διακινδυνεύουν εκτός από τον περιορισμό δαπανών, προσλήψεων και επενδύσεων να επιδεινώσουν τομείς όπως αυτόν των δανείων.

    Ωστόσο, ο «καυτός» πληθωρισμός αποτελεί εμπόδιο, σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές για μία ενδεχόμενη μεταστροφή της Fed.

    Οι αναλυτές των Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse και Nomura Securities αναμένουν ότι η Fed δεν θα σταματήσει τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων, συνεχίζοντας για πέμπτη συνεχή φορά να αυξάνει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και τον Δεκέμβριο. Με αυτόν τον ρυθμό, θα ξεπεράσει τις προβλέψεις που είχε κάνει η ίδια τον Σεπτέμβριο για αύξηση των επιτοκίων στο 4,6% στις αρχές του νέου έτους.

    Στον αντίποδα, αναλυτές της Bank of America, της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και της Evercore ISI βλέπουν τη Fed να υποχωρεί από τον εντατικό ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, με μία νέα αύξηση  τον Δεκέμβριο της τάξης το 50 μονάδων βάσης.

    Πού είναι το τέρμα για τη Fed;

    Μια επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων θα χαρίσει ανακούφιση στους επενδυτές, όμως δεν είναι γνωστό πόσο θα κρατήσει.

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2023, αλλά το «πού» θα κορυφωθούν τα επιτόκια – ένα επίπεδο γνωστό ως «τελικό» επιτόκιο – είναι πιο σημαντικό από το «πότε».

    Το ανώτερο σημείο στις εκτιμήσεις της Fed, αναφέρει αυξήσεις τουλάχιστον 175 μονάδων βάσης. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα κορυφωθεί σε ένα εύρος στόχου 4,75%-5% μέχρι το τέλος του 2023, με τη  Fed να ανεβάζει τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών.

    Αυτό το σενάριο υποστηρίζει η Goldman Sachs, η οποία, αν και προβλέπει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ακόμα μία αύξηση επιτοκίων στις εκτιμήσεις της για το 2023.

    «Προσθέτουμε άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στη πρόβλεψη μας. Εκτιμούμε ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν ως εξής: 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Πλέον, βλέπουμε τα επιτόκια κεφαλαίων να κορυφώνονται στο 5%», ανέφερε η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάικ Γουίλσον (Morgan Stanley): Πλησιάζει το τέλος της αύξησης επιτοκίων της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ