• Οικονομία

    Προχωράει σε πωλήσεις ομολόγων η Τράπεζα της Αγγλίας -Οι διαφορές με το πρόγραμμα της ΕΚΤ

    • NewsRoom

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας/Christine Lagarde, ΕΚΤ


    H Τράπεζα της Αγγλίας θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα πουλήσει ομόλογα, τα οποία έχει συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 13 ετών. Πρόκειται για ένα κρας τεστ για τη Βρετανία, κυρίως από την πλευρά ανταπόκρισης των αγορών της σε πρακτικές ποσοτικής σύσφιξης.

    Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ακολουθήσει τις πρακτικές της Βρετανίας και να διατηρήσει τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, χωρίς να επανεπενδύσει σε αυτά.

    Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75,  η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τις βασικές αρχές για την έναρξη της συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων από το πρόγραμμα APP τον Δεκέμβριο.

    Οι κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας προς αυτή την κατεύθυνση, έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τη βύθιση των βρετανικών αγορών, ύστερα από την παρουσίαση του φορολογικού σχεδίου της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

    Πλέον, επιστρέφει στο σχέδιο της ποσοστικής σύσφιξης, με την πρώτη δημοπρασία τίτλων μικρής διάρκειας αξίας 750 εκατ. λιρών που θέλει να πουλήσει.

    Μείωση του ισολογισμού

    Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας, η Τράπεζας της Αγγλίας αγόραζε ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Πλέον, με την έναρξη των δημοπρασιών, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να επιστρέψει στην πολιτική που ακολουθούσε πριν το οικονομικό σοκ του 2008-2009. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Αντριου Μπέιλι, πάντως, ισχυρίζεται ότι ο ισολογισμός δεν θα συρρικνωθεί στο μέγεθος του που ήταν πριν την οικονομική κρίση.

    «Ο περιορισμός της νομισματικής πολιτικής μέσω των επιτοκίων είναι δοκιμασμένη μέθοδος», δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος στην BNP Paribas. «Με την έναρξη προγραμμάτων ποσοτικής σύσφιξης, οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά — οι κίνδυνοι ακούσιων συνεπειών είναι σαφώς υψηλότεροι».

    «Αναμένουμε ότι η BOE θα προχωρήσει προσεκτικά», δήλωσε η Ντανιέλα Ράσελ,  επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στην HSBC. «Θα μπορούσε επομένως να υποστηρίξει έναν πιο ήπιο ρυθμό σύσφιξης αρχικά και στη συνέχεια να δώσει ώθηση στα κρατικά ομόλογα».

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το να επιτραπεί η διαδικασία της δημοπρασίας δείχνει ότι οι αγορές είναι έτοιμες να αγοράσουν ομόλογα. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήθελε να ξεκινήσει το πρόγραμμα από τις αρχές Οκτωβρίου, όμως η πολιτική κρίσης στη Βρετανία, την έκανε να αναθεωρήσει και να αλλάξει πλεύση.

    Για τον Μπέιλι, η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας είναι μέρος μιας προσπάθειας προετοιμασίας της για μια άλλη πιθανή κρίση. Σε άρθρο του Bloomberg Opinion τον Ιούνιο του 2020, είπε ότι τα μεγάλα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας «θα μπορούσαν να περιορίσουν το περιθώριο ελιγμών σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστίν Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πρέπει να διασφαλίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%



    ΣΧΟΛΙΑ