• Οικονομία

    Τράπεζα του Ισραήλ: Νέο ρεκόρ αύξησης επιτοκίων από το 2002

    • NewsRoom


    Η Τράπεζα του Ισραήλ αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών, ενώ εμφανίστηκε έτοιμη και για νέες αυξήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειες της να χαλιναγωγήσει το ράλι του πληθωρισμού που ξεπέρασε το 5%.

    Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της στο 2,0% από 1,25%, συνεχίζοντας τον κύκλο σύσφιξης που δρομολόγησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν την πρώτη αύξηση από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

    Ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού

    Η πιθανότητα για μια αύξηση κατά 75 μ.β. αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό 6,8% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφλάλωσε στο 5,2% τον Ιούλιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2008.

    Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσαν παράλληλα σήμερα ότι είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στον ετήσιο στόχο του 1% με 3%. Η τελευταία φορά που η Τράπεζα του Ισραήλ αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μ.β. ήταν στα μέσα του 2002.

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλη αύξηση στην ταξιδιωτική κίνηση του Ιουνίου

    Ραβάνης: “Μονόδρομος η συνετή δημοσιονομική πολιτική παρά την έξοδο από την εποπτεία”

    Citi: Εφιαλτική πρόβλεψη για πληθωρισμό 18% στη Βρετανία στις αρχές του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ