• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Σε τροχιά ύφεσης η οικονομία

    • NewsRoom
    Ο διοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για μία δεύτερη στη σειρά παύση στην αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας, με το επιτόκιο να παραμένει στο 5,25%, σε υψηλό 15 ετών.

    Η κεντρική τράπεζα ακολούθησε το παράδειγμα της Fed και της EKT για φρένο στα επιτόκια, όμως στην περίπτωσή της οι αγορές δεν βάζουν στοιχήματα για το πότε θα επιστρέψει σε χαμηλά επιτόκια.

    Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προχωρήσει σε 14 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με τον κύκλο να «κλείνει» τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποφάσισε να κάνει την πρώτη παύση.

    Δεν υπάρχει σκέψη για μείωση επιτοκίων

    Στις προβλέψεις της, η Τράπεζα αναφέρει ότι η οικονομία είναι σε τροχιά ύφεσης και θα παραμείνει στάσιμη τα επόμενα χρόνια.

    Στην ανακοίνωσή της δεν απέκλεισε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

    «Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα. «Περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα απαιτηθεί εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις».

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτονται μειώσεις επιτοκίων.

    «Κρατήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα αυτό το μήνα, αλλά θα παρακολουθούμε στενά για να δούμε αν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε μειώσεις επιτοκίων», ανέφερε.

    Τέλος η εποχή του «φθηνού» χρήματος για το Ηνωμένο Βασίλειο;

    «Είναι εντυπωσιακό ότι το βασικό σενάριο της αγοράς είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 4% ποτέ ξανά», αναφέρει ο Mike Riddell της Allianz Global Investors.

    Οι αγορές δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, όμως υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι δύσκολο να υποχωρήσει στη τιμή-στόχο του 2%, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την κεντρική τράπεζα, για να επιστρέψει τα προηγούμενα επίπεδα, πριν το 2022.

    Η πολιτική των μειώσεων είναι κάτι που απασχολεί συνολικά τις κεντρικές τράπεζες. Εξαιρουμένης της Fed, η οποία έχει στα χέρια της στοιχεία για μία ισχυρή ανάπτυξη στην οικονομία, οι υπόλοιπες, όπως η ΕΚΤ, έχουν ένα πιο δύσκολο έργο υπό το βάρος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

    Για τη Fed, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου, δεν θα υπάρξει καμία μείωση, ενώ για την ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα τον Σεπτέμβριο να υπάρχει η πρώτη μείωση.

    Στην περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, οι αναλυτές διαφοροποιούνται από τις αγορές, με τηBarclays να υποστηρίζει ότι το επιτόκιο θα  παραμένει στο 5,25% έως τον Αύγουστο του 2024, πριν από την πρώτη από τις τέσσερις αναμενόμενες μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ασαφής ξανά ο Πάουελ: «Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για μελλοντικές συναντήσεις, έχουμε ακόμα δρόμο»

    Έρευνα ΕΚΤ: Με αργό ρυθμό ο αποπληθωρισμός – Στο 0,5% η ανάπτυξη

    Λαγκάρντ: Δεν έχουμε συζητήσει για μείωση επιτοκίων- Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ