• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Αγγλίας: Διέψευσε τους αναλυτές, αμετάβλητα τα επιτόκια

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας


    Παγώνει προσωρινά τα επιτόκιά της στο 5,25% η Τράπεζα της Αγγλίας, ύστερα από την απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Νωρίτερα οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε παύση της αύξησης των επιτοκίων κατά 50%, λόγω της αιφνιδιαστικής μείωσης του πληθωρισμού, από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

    Αντίστοιχα πολλές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Goldman Sachs υποχώρησαν από το κάλεσμα τους προς την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έκανε βουτιά στο 6,7% για τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 7% σε ετήσια βάση. Παραμένει όμως πολλαπλάσιος του στόχου 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

    Πιέσεις στην οικονομία

    Ένας ακόμα λόγος που η Τράπεζα της Αγγλίας κάνει παύση στα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι η επιβράδυνση της οικονομίας.

    Στις προβλέψεις της η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε πτωτικά την οικονομική ανάπτυξη κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου σε μόλις 0,1% και κατέγραψε σαφείς ενδείξεις αδυναμίας στην αγορά κατοικίας. Όσο για την πορεία της ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτή είναι πιθανό να είναι ασθενέστερη τους επόμενους μήνες, απ’ ότι στις τρέχουσες προβλέψεις της.

    Όσο για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι αναμένει βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, ακόμα και στις τιμές ενέργειας, παρά τις πιέσεις από τις τιμές του πετρελαίου.

    Υψηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα

    Ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών, ο επικεφαλής Άντριου Μπέιλι υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο πληθωρισμός να πέσει στο 2%.

    Αν και ο Μπέιλι έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι η τράπεζα βρίσκεται κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν συνεπάγεται και το τέλος της νομισματικής σύσφιξης.

    “Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό”, ανέφερε σε δήλωσή του. “Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα”.

    Αποφάσεις σε Σουηδία και Ελβετία

    Ημέρα αποφάσεων ήταν η Πέμπτη και για άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων, ύστερα από πολλούς μήνες σκληρής νομισματικής σύσφιξης.

    Η Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,75%., ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed, ύστερα από πέντε μήνες διαδοχικών αυξήσεων.

    Η Κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 4%. Προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. .

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: «Βουτιά» στο 6,7% έκανε ο πληθωρισμός – Πού αποδίδεται

    Ρουμπινί: ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

    Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια-Νέα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ