• Οικονομία

    Τράπεζα Ελλάδος: Ο τουρισμός είναι ο πλέον σημαντικός και δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας

    Τράπεζα Ελλάδος: Προκήρυξη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού

    Γιάννης Στουρνάρας


    Στη δυναμική του τουρισμού καθώς αφ΄ ενός  διαδραματίζει βασικό  ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας, και αφ΄ ετέρου η  συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας είναι καθοριστική, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω των διασυνδέσεών του με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

    Ειδικό κεφάλαιο στο ρόλο του τουρισμού ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφιερώνει στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ.

    Και όπως σημειώνει η ΤτΕ η ενίσχυση του αποτελεί μονόδρομο, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα το προνόμιο της ως δημοφιλής προορισμός και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, επενδύσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», με την ανάδειξη και άλλων μορφών τουρισμού -πχ. συνεδριακός, ιαματικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός κ.ά.-, ώστε να αναδειχθεί τουριστικά το σύνολο της επικράτειας.

    Αν και  οι αφίξεις κινούνται ανοδικά με άνοιγμα σε νέες αγορές, τα έσοδα κινούνται από αυτές τις νέες αγορές σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ΤτΕ να σημειώνει πως θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την προσέλκυση τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα.

    Η αναβάθμιση των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές ενισχύουν τη δυναμική του προϊόντος, και ο ελληνικός τουρισμός  μπορεί να αυξήσει τα μερίδια του στην αγορά της  Μεσογείου, ενισχύοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και τις προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, αναφέρει η ΤτΕ.

    Πιο συγκεκριμένα στην Έκθεση αναφέρεται ότι:

    -Στα χρόνια της κρίσης, η γρήγορη ανάκαμψη του τομέα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο μετριασμό των συνεπειών της, καθώς αποτέλεσε βασικό παράγοντα συγκράτησης της αύξησης της ανεργίας. Η συμβολή των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο ΑΕΠ της Ελλάδος βαίνει αυξανόμενη την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας από 4,3% το 2010 σε 8,7% το 2018, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της ευρωζώνης για το 2018 είναι 2,5%.

    -Επίσης, ο τουριστικός τομέας αποτελεί τον κυριότερο πόλο προσέλκυσης επενδύσεων και ως εκ τούτου συμβάλλει και με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της χώρας. Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας την τελευταία δεκαετία έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των κυριότερων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων τουριστικών προορισμών, με τις προοπτικές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας να εμφανίζονται πολύ ενθαρρυντικές.

    Να σημειωθεί ότι το  πρώτο εξάμηνο του 2019 ο κύριος παράγοντας αύξησης των εισπράξεων ήταν η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, ενώ οι αφίξεις δείχνουν συγκρατημένο ρυθμό αύξησης σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Η διαφοροποίηση αυτή υποδηλώνει μια στροφή σε ταξιδιώτες με δυνατότητα να δαπανήσουν μεγαλύτερο ποσό, γεγονός πολύ σημαντικό για τη μελλοντική πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων, η οποία δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στους αριθμούς των εισερχόμενων ταξιδιωτών.

    Όσο για τους τουρίστες που δαπανούν τα περισσότερα ανά ταξίδι αυτοί είναι Αμερικανοί και εκείνοι που δαπανούν τα λιγότερα, είναι οι Ρώσοι.

    -Σε τρεις περιοχές της χώρας, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, η συμμετοχή του τουρισμού στη διαμόρφωση του περιφερειακού ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ειδικότερα, το 47,4% του ΑΕΠ των περιοχών αυτών είναι αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος.

    Παράλληλα, οι τρεις αυτές περιφέρειες εμφανίζουν υπεροχή στην προσέλκυση επισκεπτών με υψηλότερη μέση δαπάνη. Και ακόμα σημειώνεται στην Έκθεση ότι η  καθιέρωση της Αθήνας μεταξύ των προορισμών για τουρισμό πόλεων (city break) ενισχύει τη δυναμική της περιφέρειας Αττικής.

    Οι θετικές προοπτικές για τον τουρισμό οδήγησαν σε επενδύσεις για αύξηση των διαθέσιμων κλινών την περίοδο 2010-2019  και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με τη σημαντική αύξηση των κλινών των πολυτελών ξενοδοχείων (5 αστέρων).

    Το 2019 η χώρα μας διαθέτει πλέον 9.917 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 430.402 δωματίων και 847.610 κλινών, με τη μέση ξενοδοχειακή μονάδα να έχει 43 δωμάτια και 86 κλίνες. Όμως, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη η μέση ξενοδοχειακή μονάδα είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας, αφού διαθέτει 54 δωμάτια και 107 κλίνες, ενώ το 78% της συνολικής δυναμικότητας των κλινών της χώρας βρίσκεται σε πέντε περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Κεντρική Μακεδονία και Αττική), που αποτελούν και τους κύριους προορισμούς ξένων επισκεπτών.

    Αναφορικά με τη διασπορά των ξενοδοχειακών κλινών στην επικράτεια, παρατηρείται ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία διαμοιράζονται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Αντίθετα  Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος παρουσιάζουν χαμηλή προσφορά σε αριθμό ξενοδοχειακών κλινών στο σύνολο των κατηγοριών.

    Την περίοδο 2010- 2019  αν συγκριθούν οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές μεταξύ της Ελλάδος και των κυριότερων ανταγωνιστριών χωρών (Κύπρος, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία και Μάλτα), παρατηρείται ότι, μετά την Τουρκία, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος διατηρούν τις ξενοδοχειακές τιμές σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Αυτό συμβαδίζει και με τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδος παγκοσμίως ως προς την ανταγωνιστικότητα των τιμών της τουριστικής βιομηχανίας. Στην Ελλάδα δε οι τιμές στα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν ξεπερνούν τις αντίστοιχες του 2010.



    ΣΧΟΛΙΑ