• Οικονομία

    Τουρκία: Οι τράπεζες της Wall Street βλέπουν τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 70% το 2024

    • Bloomberg
    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)


    «Περισσότερα και πιο γρήγορα» είναι το κάλεσμα των τραπεζών της Wall Street προς την Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτοξευτεί το επόμενο έτος.

    Οι Τούρκοι τραπεζίτες έχουν ανεβάσει το επιτόκιο μέσα σε λίγους μήνες στο 25%, όμως οι JP Morgan, Morgan Stanley και Bank of America αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 70% μέσα στο επόμενο έτος.

    Τον προηγούμενο μήνα τα στοιχεία έδειξαν άνοδο 60% για τον πληθωρισμό, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών με την Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να υποστηρίζει μια σταδιακή προσέγγιση για τη νομισματική σύσφιξη.

    Η BofA ανέφερε ότι το βασικό επιτόκιο θα φτάσει το 30% φέτος και 45% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από τις αρχές για « επιλεκτική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μέχρι τον Μάρτιο.

    «Δεδομένου ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι πολύ υψηλότερες τώρα από ό,τι τον Ιούνιο, χρειάζονται περισσότερα”, είπε. “Το κύριο ερώτημα είναι, αν μπορεί να επιτευχθεί πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου», ανέφερε ο Zumrut Imamoglu, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Λονδίνο.

    Η JPMorgan αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2024 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και τώρα προβλέπει ότι το ποσοστό θα φθάσει το 45%.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεραπετρίτης: Συμφωνήσαμε τον οδικό χάρτη για πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ

    Τουρκία: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 58,94%

    NATO: Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τις ευχές στην Τουρκία για τη μικρασιατική καταστροφή



    ΣΧΟΛΙΑ