ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την επανέναρξη των μειώσεων των επιτοκίων και μια ώθηση στις ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 35,4% τον περασμένο μήνα από 37,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας TurkStat, σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη για 36% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών.
Σε επίπεδο μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% σε σύγκριση με το 3% του Απριλίου.
Μάλιστα, το αναμενόμενο ήταν ένα 2%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε ξεχωριστή δημοσκόπηση του Bloomberg.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 24% νωρίτερα τον Μάιο, διχάζοντας τους αναλυτές ως προς το αν μια μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή αργότερα.
Παρότι ο επίσημος στόχος για τον πληθωρισμό είναι ένα 5%, οι προβλέψεις για το τέλος του έτους χρησιμοποιούνται ως βραχυπρόθεσμοι στόχοι.
Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση και σταμάτησαν τον κύκλο μειώσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο, μετά τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η οποία προκάλεσε χάος στις αγορές και οδήγησε την λίρα σε κατακόρυφη πτώση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα προέβη σε μια απροσδόκητη αύξηση του επιτοκίου στο 46% από 42% για να προστατεύσει τη λίρα.
Αύξησε επίσης το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας και έκτοτε προτιμά αυτό το πιο δαπανηρό “παράθυρο” για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Παρόλο που ο αυστηρός έλεγχος της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες έχει βοηθήσει τους πολίτες να αποτρέψουν τη μετατροπή των αποταμιεύσεών τους σε δολάρια, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το υψηλό κόστος δανεισμού, ενώ έχουν καταγράψει διαδοχικές ζημίες στα κέρδη.
Ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Τζεβντέτ Ακτσάι, δήλωσε τον Μάιο ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτός εάν τα άτομα και οι εταιρείες προσαρμόσουν την τιμολογιακή τους συμπεριφορά σε εκείνη των προοπτικών της κεντρικής τράπεζας.
“Όσο λιγότερο σοβαρά μας παίρνουν, τόσο πιο αυστηροί θα πρέπει να είμαστε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για τέταρτο μήνα τον Μάιο
Γκουτέρες: Ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τους 31 θανάτους στην Γάζα – «Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν»
Ιράν: Αρνητική απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμά του (διπλωμάτης στο Ρόιτερς)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρέσβης Ιράν στο Ριάντ: Η Τεχεράνη επιθυμεί «σοβαρή αναθεώρηση» των σχέσεων της με αραβικά κράτη του Κόλπου
- HΠΑ: Οι επιθέσεις κατά του Ιράν έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής 12 δισ. δολάρια
- Ισραήλ: Θα ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα
- Τέσσερις συλλήψεις για οπαδική βία μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στον Άγιο Δημήτριο – Βρέθηκαν σιδηρογροθιά, φυσίγγια και 300.000 ευρώ μετά από έρευνες σε σπίτια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.