• Οικονομία

    Το σχέδιο Σταϊκούρα για πάγιες δαπάνες και επιστρεπτέες προκαταβολές – Ποιες «καραμπόλες» φέρνουν οι παρατάσεις

    Τα «κρυφά» σημεία των νέων μέτρων στήριξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Την παράταση μιας σειράς μέτρων στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το κύμα της πανδημίας συνεχίζει να δημιουργεί αρρυθμίες στην αγορά, ενώ στην «εξίσωση» έχει προστεθεί και η ενεργειακή κρίση, που έχει εκτοξεύσει το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά και των προϊόντων που πληρώνουν οι καταναλωτές.

    Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, με την έναρξη της νέας χρονιάς θα ξεκινούσε η αποπληρωμή των επιστρεπτέων ποσών από τις Επιστρεπτέες προκαταβολές που είχε χορηγήσει το κράτος, σε σχεδόν 700.000 πληττόμενες επιχειρήσεις, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

    Το σχέδιο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των κρατικών ενισχύσεων κατά έξι μήνες, δηλαδή η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2022 αντί του Ιανουαρίου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει – προς το παρόν – το αίτημα της αγοράς για περαιτέρω «κούρεμα» των επιστρεπτέων ποσών.

    Οι… «καραμπόλες»

    Ωστόσο, αυτή η παράταση προκαλεί αλυσιδωτές «καραμπόλες», όπως είναι:

    • Η έκπτωση 15% θα ισχύσει μόνο έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 που διαρρέεται από το οικονομικό επιτελείο;
    • Θα υπάρξει διπλή καταβολή δόσεων μέσα στο 2022 για να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα; Η παράταση στην αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων έως και τον Ιούνιο του 2022 μεταφράζεται σε αναστολή είσπραξης 300 εκατ. ευρώ ή 50 εκατ. ευρώ το μήνα.
    • Η τελευταία εκ του συνόλου των 60 δόσεων θα καταβληθεί το Δεκέμβριο του 2026 ή οι πληρωμές θα παραταθούν έως τον Ιούνιο του 2027;

    Πάγιες δαπάνες

    Νέα διορία έως τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δοθεί και για τις πάγιες δαπάνες. Περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπα στα πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού φόρων και εισφορών, τα οποία δεν θα έχουν προλάβει να αξιοποιήσουν έως το τέλος του 2021.

    Η μέση ενίσχυση ανέρχεται στα 14.000 ευρώ, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

    Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021 και τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

    Ωστόσο, πλέον οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα έχουν το δικαίωμα συμψηφισμών έως το τέλος Ιουνίου 2022, αλλά έχουν τη δυνατότητα ανακατανομής των ποσών. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει δηλώσει πως με τα κρατικά «κουπόνια» ύψους 30.000 ευρώ, θα συμψηφίσει τα 20.000 ευρώ προς την εφορία και τα 10.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να μπορεί να αλλάξει την κατανομή των ποσών πχ 14.000 ευρώ στην εφορία και 16.000 ευρώ στα ταμεία.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΔΔΗΧ: Στα €2,9 δισ. η ανταπόκριση για το swap των ομολόγων εκτός PSI

    Με ρυθμούς… χελώνας οι αιτήσεις για τα κορονοχρέη



    ΣΧΟΛΙΑ